Zonnepanelen – zeven vette of magere jaren?

Zonnepanelen foto_300In 2014 wekten we met onze zonnepanelen 1644 kWh op. We hebben nu ongeveer zeven jaar zestien zonnepanelen op ons huis liggen. De totale energieopbrengst had rond de 2.000 kWh per jaar moeten zijn, maar is na zeven jaar 11.104 kWh. Dat komt o.a. omdat aan de oostzijde nogal wat bomen staan. En natuurlijk zonuren.

Tegenwoordig kosten zonnepanelen beduidend minder als dat wij toentertijd hebben betaald. Dat was in een subsidieloze periode, maar we vonden dat we het moesten doen bij de bouw van het nieuwe huis.

Opgewekte energie zonnepanelen-grafiek tm 2014 - beter
De zonuren zijn van meetstation Deelen, het dichtst bij ons.

Ergens in augustus 2007 is het huis opgeleverd, d.w.z. dat ook de energiemeters zijn aangesloten. In april lagen de panelen er al op. Dus in 7½ jaar is 11.104 kWh opgewekt, dat is gemiddeld 1.480 kWh per jaar.

kWh als % van zonuren

Opmerkelijk is dat 2013 meer energie opwekte versus het aantal zonuren. Maar zonnepanelen werken ook op daglicht. Misschien was het grosso modo wel voldoende helder weer.
Grofweg kan worden gesteld – in onze situatie – dat 90% van de zonuren in kWh’s wordt omgezet. Dus als het aantal zonuren eens 1800 wordt in een jaar, zal vermoedelijk de energieopbrengst in de buurt van de 1620 kWh komen te liggen.

Bomen omhalen helpt

We hebben de laatste twee jaar wat bomen aan de oostzijde van ons huis omgehaald. Beter is het bosbeheer te noemen: we hebben het bos ter plekke wat uitgedund. Toevallig de bomen geselecteerd die tot het middaguur schaduw op onze panelen wierpen. Het kan zijn dat dat al in 2013 zijn merkwaardige vrucht heeft afgeworpen, want 2014 is met 95,3% bovengemiddeld en 2012 was dat met 95% ook.

Bijkomend voordeel: het hout van de bomen stoken we in onze finoven. Dubbele energiebesparing.

 

2 gedachten over “Zonnepanelen – zeven vette of magere jaren?”

Plaats een reactie