Aardappels in achochasaus

Inspiratie: Wat Saskia vertelde

Aardappels in achochasaus 1.jpg

600 gr achocha's/caigua's (grote olijfkomkommers); 300 gr tomaten, onveld en ontpit; 1 kleine paprika; 2 Spaanse peper; 2 kleine uien; 1 teen knoflook; bosje platte peterselie, blad fijngehakt; aardappels in hapklare brokken; wat zout; scheutje olijfo

Pluktip
Omdat ze wel in de moestuinen staan, en niet in de groentewinkels te koop (wat uiteindelijk wel mooi zou zijn): Pluk de grote olijfkomkommers als ze zo'n 6 cm lang zijn en bleek beginnen te worden. Ze moeten al hol zijn. Dat is overigens niet altijd goed te beoordelen.

 

Wat er aan vooraf ging
[Als u het wilt weten, lees dit, en dan eindigt het zo:]
"Peruviaanse boeren pot," zei ik toen ik het bord voor mrs. M neerzette.
"Er is toch niets mis met boeren eten?" reageerde ze enigszins verontwaardigd "Stamppot boerenkool is ook boeren eten. En lekker." En, even later: "Dit is ook lekker."

Bereiding

Aardappels in achochasaus 4.jpgTomaten ontvellen doet u zo. Haal de zaden er uit en grof hakken. Wegzetten. U brengt wat geschilde aardappels aan de kook.
Verwijder ondertussen de pitten uit de achocha's (caigua's). Het kapje eraf snijden en dan opentrekken. Als u de goede hebt, zitten er zwarte zaden in een nogal holle ruimte. Als ze te jong zijn, zitten er gelige zaden in wit "schuim". Die met een lepel eruit schrapen.
Alle achocha's in een keukenmachine fijnmalen, maar er geen pap van maken. Apart zetten.
U hakt of maalt ook de ui, de Spaanse peper (met zaden), de paprika en de teen knoflook. Verhit wat olie in een kasserol (gietijzeren pan). Fruit daarin het ui-knoflook-paprika-peper-mengsel enige minuten.
Doe de fijngehakte achocha's erbij, schep om, en de brokken tomaat. Strooi er wat zout over, breng aan de kook en leg het deksel op de pan. Laat ruim vijf minuten op lager sudderen. (Het zout ontrekt het vocht aan tomaat en achocha's, dus de saus wordt zo natter.)
Giet de aardappels af en laat de brokken wat droog dampen.
Doe ze even bij de saus, schep om, strooi de peterselie er over, schep nog even om en schep op.

OPMERKINGEN
1.   Uitdagend. Dit, zoals beschreven, smaakt al best goed. Maar er is meer mogelijk. Mooie groente. En heel gezond.
2.   Wij hadden niet zo veel aardappels. De hoeveelheid saus is genoeg voor vier personen.

1 gedachte over “Aardappels in achochasaus”

  1. Wat een heerlijk, puur en eenvoudig eten. Verrukkelijk! Als je er een stukje vlees bij wilt eten, hou het dan bij wit vlees. Vis past ook goed.

    Beantwoorden

Plaats een reactie