Pompoenrisotto met achocha en dragon

Bron: de keuken van MergenMetz + Smaakvrienden
300-350 gr risottorijst (arborio e.a.); 1 ui, gesnipperd; 1 teen knoflook, fijngehakt; ca. 1 liter groentenbouillon; 500 gr – 1 kg pompoen (heel gewogen), geschild, pitten eruit en in hapklare brokken gesneden; 250 – 500 gr achocha's (grote olijfkomkommers) scheutje olijfolie; paar takken dragon, blaadjes eraf gestript en gehakt; stuk of wat kersentomaatjes, gehalveerd; 3-6 eetl Parmezaanse kaas, geraspt; peper uit de molen en evt. een beetje zout

Bereiding
Pompoenrisotto met achocha's en dragon 1.jpgDe bouillon moet kokend heet zijn. Verhit de olie in een stevige pan (kasserol) op matig vuur en fruit de uitjes tot ze glazig zijn. Draai het vuur hoog en roer de rijst erdoor tot de korrels glazig zijn. Een fikse scheut bouillon erbij, de knoflook erin, omscheppen en het vuur laag draaien. Roer. De kunst van het risotto maken is dat er mondjesmaat bouillon bij wordt gedaan en geroerd zodat het niet aanbrandt. Uiteindelijk moet risotto 'kruipen' en de rijstekorrel beetgaar zijn, dus mag – nee, moet – een ietsje hard van binnen zijn. Dat duurt al met al een minuut of twintig.

Pompoenrisotto met achocha's en dragon 2.jpgOndertussen heeft u de pompoen al in stukjes en terwijl de risotto op staat kunt u de achocha's bewerken: kop eraf (stuk met de steelaanzet), in de lengte klieven en de zaadjes eruit halen. Dat is makkelijk. Vervolgens snijdt u de schone helften overdwars in reepjes van enkele mm's breed. Deze gaan pas vrij laat in de pan, daar ze snel gaar zijn.
Na pakweg tien minuten de pompoenstukken in de risotto doen. Pompoen heeft wat tijd nodig om beetgaar te worden. En blijf omscheppen. Vijf minuten voor het einde de achocha's, tomaten en dragon erdoor doen. Omscheppen en laten garen. De tomatenhelften mogen een beetje kapot gaan. En op het laatst: de kaas. Er hoeft niet veel kaas door.

Serveer!

1 oktober 2012

Pompoenrisotto met achocha's en dragon 3 - detail.jpgVroeg eten, want mrs. M moet sporten. Dat betekent dat ik om 17:00 uur de keuken in ga en dat we hopelijk voor zessen eten. Dan is ze tevreden.
Ik had tevoren een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall opgeduikeld uit mijn archieven: pompoenrisotto met salie. Had gekund. Maar omdat ik geheel in de achocha-stemming ben, dezer dagen, sloeg ik Smaakvrienden erop na. Achocha heeft smaakverwantschap met komkommer. Ja. Volgens Smaakvrienden mag bij pompoen komkommer. Geen [b] van boezemvriend, geen [s] van spannend vriendje. En dragon. Mooi zo. En aldus maakten we dit gerecht.
Het is geweldig! Super smaak. (En we aten net voor zessen, want u begrijpt dat ik in dat uur ook nog even de moestuin in moest om e.e.a. te plukken.)

OPMERKINGEN
Geen.

Plaats een reactie