Aardbeienjam

x gr aardbeien; heel klein beetje water; scheut appeldiksap of oersuiker naar smaak; geleermiddel (pectine, zoals Marmello)

Heus, zonder kleurstoffen!

Puur fruit. Maak de aardbeien schoon. Doe ze in de pan met een heel klein beetje water. Heus geen laag van een ½ cm. Minder. Het dient alleen om te voorkomen dat de aardbeien meteen aanbakken (of zoiets). Zet de aardbeien op middelmatig vuur. Onderwijl potjes en deksels uitkoken. In het kokende water laten tot het laatste moment.
Als de aardbeien al wat zacht beginnen te worden, kan je gerust de aardappelstamper gebruiken om de rest kapot te maken. Maar mooier en fraaier is de aardbeien heel te laten en een lekkere confituur te maken.

Meng de Marmello met de appeldiksap of een beetje water en de oersuiker. Giet dit bij de kokende massa en roer door. Nog een minuut laten doorkoken. Klaar. Of niet: proef nog even of er nog wat zoetstof bij moet.

Haal met een tang een potje en een deksel uit het kokende water. Giet deze tot aan de rand vol met aardbeienjam. Draai het deksel er stevig op en draai de pot om. Dit is een erg hete klus. Laat de pot minstens tien minuten omgekeerd staan. Herhaal dit totdat alle aardbeienjam op is. 
Als de potten zijn afgekoeld, zie je dat het deksel wat hol staat.

14 juni 2006 
We hebben veel aardbeien dit jaar. Vorig jaar heb ik de uitlopers opgevangen in potjes en toen deze goed geworteld waren, heb ik de helft van de drie bedden vervangen. Aardbeien houden van mest. En water, zeker als ze vrucht vormen. Ik heb bij de vernieuwing rijkelijk goed gecomposteerde paardenmest in de grond gewerkt. Het resultaat mag er zijn!

25 juni 2012 
Mooi aardbeienjaar. Al drie taarten mee gemaakt en ettelijke op brood verorberd. Nu maar wat jam maken.

OPMERKINGEN
Suiker en zuur werken conserverend. In deze jam wordt weinig suiker gedaan. Dus je zou het moeten pasteuriseren. Of wecken. Wat ik hierboven beschrijf komt vrijwel overeen met wecken. Door de pot met hete jam om te keren, worden de mogelijk aanwezige bacteriën door de hoge temperatuur van de massa gedood – voorzover ze überhaupt aanwezig waren, want de pot en deksel komen net uit het kokend water en zijn in principe nog te heet voor een bacterie om zich levend te nestelen.

Plaats een reactie