Algemeen – Paddestoelen

Ze staan niet in onze moestuin. Wel in het bos. Ooit had ik in ons eigen stuk bos een eekhoorntjesbrood gevonden en geplukt en gegeten.

Bart
Het voorjaar van 2007 was fraai, de zomer was nat. Een vroege paddestoelentijd. Mijn neef Bart en zijn vrouw Nicolien kwamen langs. We wandelden door onze verlengde achtertuin (dat is het over onze erfgrens doorlopende natuurgebied). Bart is een natuurmens en Bart zag paddestoelen.

Berkenzwam.
Kastanjeboleet.
Eekhoorntjesbrood.

We verzamelden. Bart zag en wees. Wij gingen erop af en plukten. We droegen de paddestoelen in onze truien.
Ik was van plan iets anders voor hen te koken. Nu werd het een heerlijke risotto met verse paddestoelen.

Shiitakes & oesterzwammen
Ik heb in juni bij Judith Evenaar van Wild & Savory pluggen gekocht. Honderd oesterzwammen en tweehonderd shiitakes. Die heb ik in eiken stammetjes geboord en geslagen. Het injecteren van het hout met de zwam.
Tijdens een voorjaarsstorm waren bomen omgegaan. In Ede hebben Henk, mijn zwager en ik bij Roel omgevallen bomen weggezaagd, waaronder nogal wat eik. Eerst wilde Roel de dunnere stammen (goed voor paddestoelen!) zelf hebben, om brandhout te zagen. Later zag hij ervan af en haalde ik ze alsnog op. Ik heb deze relatief verse stammen gebruikt om de pluggen in te slaan. Nu staan en liggen ze in ons bos.

Stapeltje eiken stammetjes met shiitake-pluggen liggen in de schaduw onder een spar in het bos.
De witte stippen op de stam zijn de pluggen die erin zijn geslagen.
Dit is geen shiitake. Een andere zwam. Nu hoop ik dat de zwammenstrijd in het voordeel van de shiitakes uitvalt. Of kan een stam meerdere paddestoelen huisvesten?

Volgens de instructies van Wild & Savory hadden er in oktober-november 2007 oesterzwammen kunnen zijn. Niet. Er puilt wel wat bruins uit de stammen. Andere zwammen?

De stammen waaraan de oesterzwammen moeten groeien, staan op een rijtje in de grond. Het oogt wel fraai. Nu de rest nog.

Rond december moeten de stammen waarin de shiitakes zijn geplugd, worden gedompeld. Dat doen we in de vijver. Alhoewel volgens de instructies het water een temperatuur van 8 graden moet hebben. Kan dat in de winter? Shiitakes nemen twee jaar eer kan worden geoogst.

Plaats een reactie