Appel tarte tatin met butterscotchsaus

Bron: BBC Food
(Voor 12 personen 🙂 8 appels, geschild, klokhuis er uit, in kwarten; 1 vanillestokje; 200 gr (oer-)suiker; 120 gr zachte roomboter; plak of plakjes bladerdeeg; 1 ei, alleen geel;

Voor de saus: 100 gr roomboter; 100 gr (oer-)suiker; 100 gr golden syrup; 70 gr slagroom

Een tarte tatin is een omgekeerde taart. D.w.z. het deeg ligt tijdens het bakken bovenop. Na het bakken wordt de taart omgekeerd en is dan weer "normaal".

Verwarm de oven op 200o Celsius.

Appel tarte tatin met butterscotchsaus - stuk met saus.jpgNeem een ruime anti-aanbak ovenschaal of vorm met ietwat hogere randen. Smeer de zachte boter rijkelijk over de bodem en tegen de randen.
Snijd het vanillestokje in de lengte door. Schraap met de achterkant – dus de botte kant – van een keukenmesje het merg uit de beide helften en meng dit met de vingers door de suiker. Verse vanillestokjes kunnen van binnen nog wat kleverig zijn, dus wel even goed mengen.

Doe de (nu) vanillesuiker in de bakvorm en kantel en tik het zo dat het overal, ook aan de opstaande randen, aan de boter kleeft. Zorg dat het gelijkmatig over de bodem is verspreid.
Leg de stukken appel met de bolle kant (dus waar ooit de schil op zat) in de bak. Goed tegen elkaar aan. Leg er een stuk bakpapier op en schuif het een twintigtal minuten tot een half uur in de oven. De appel wordt zacht c.q. karamelliseert met de suiker.
Haal uit de oven en laat wat afkoelen.
Haal het bakpapier er af.

Als u kleine stukken/vierkanten bladerdeeg heeft, maak hier dan een lap van: randen nat maken en stevig aan elkaar drukken (beetje kneden).

Leg de lap bladerdeeg over de appels. Stop de randen een beetje in. Het teveel snijdt u weg. Klop het eigeel los en smeer dat met een kwastje over het bladerdeeg. Prik wat gaten in het deeg.
Schuif het geheel in de oven en bak nog eens een kwartier. Tot de bovenkant bruin is.

Onder het bakken maakt u de butterscotchsaus. De aangegeven hoeveelheid is o.i. voldoende: neem een steelpan en smelt de boter met de suiker en de siroop. Als het aan de kook raakt, vuur zacht en de slagroom er goed door roeren.
Klaar.
Als u deze weg zet en laat afkoelen wordt het een soort boterhampasta.

Appel tarte tatin met butterscotchsaus - de hele taart.jpgHaal de taart uit de oven. Laat wat afkoelen en kieper het dan met een klap om c.q. leg er eerst een passend blad over en keer het dan om. Als het goed is laat het vrijwel helemaal los van de bodem van de bakvorm. Als het niet goed is blijft alles hangen en plakken…. Da's dan pech.

Wij hebben een rechthoekige braadslee gebruikt. Snijd de taart in stukken en serveer met een lepel butterscotchsaus erover en ernaast.

24 oktober 2013
We eten mij zijn twaalven. Na een hot blood soupherstenstoof met aardappelpuree en zuurkool was dit het dessert. Men liet het zich smaken. Voor Tineke mocht er nog wel een lepel butterscotch bij en Rob ging met de overgebleven saus naar huis. Gestold uitstekend geschikt voor op brood. Of om tussen twee mariakaakjes te smeren. Van die dingen.

OPMERKINGEN
1.   Golden Syrup is rietsuikerstroop. Niet bietenstroop, zoals de Nederlandse wiki zegt.
2.   Wij gebruiken steevast oersuiker. Dat werkt goed. Dat hoeft u niet te gebruiken; kristal (riet)suiker volstaat ook.
3.   Oké, de taart ligt op een blauwe snijplank. Volgens HACCP is blauw voor vis. Wij hebben één hele grote snijplank en die is voor vis. En deze appeltaart.

Plaats een reactie