Aubergine en mozzarella

bron: NRC 03-05-2008
1 grote ui, gehalveerd en in dunne plakken; 500 gr verse tomaten; 3 grote tenen knoflook, in dunne plakjes; 4 lange aubergines, elk 175 gr; 1 – 1½ dl olijfolie; 4 – 5 takjes verse basilicum of rozemarijn; 2 bollen mozzarella; peper & zout

Ook hierop zijn onze vaste waarden van toepassing. Dus als we het over mozzarella hebben, dan hebben we het niet over die nepzooi die ook onder die naam op de markt wordt gebracht, maar over mozzarella di bufala, van buffels dus. De echte mozzarella, uit Italië, uit de Campania.

Aubergine en mozzarella - breed

Verhit de oven voor op 2000 Celsius.
Ontvel de tomaten. Verwijder de pitten en vel boven een zeef om het vocht op te vangen. Snijd het vruchtvlees in grove blokjes en doe ze bij het sap.
Maak 5 – 6 inkepingen in een kant van elke aubergine. Niet verder dan tot 2/3 insnijden.

Verhit op matig vuur de olijfolie in een vuurbestendige schaal waarin de aubergines naast elkaar passen. Er moet zo'n ½ cm olijfolie in de schaal staan. Bak de aubergines ca. 10 minuten in de hete olie en leg ze op een bord. Bestrooi met flink wat zout en wat peper. 
Doe de ui en knoflook in de olie. Bestrooi met peper en zout. Fruit ze, onder af en toe omscheppen, ca. 7 minuten glazig. Voeg tomaten en sap toe en de kruiden (basilicum of rozemarijn) en sudder nog tien minuten.

Snijd de mozzerella in evenveel plakken als er inkepingen in de aubergines zijn. Stop ze in die inkepingen. Bestrooi evt. nog met wat zout & peper en leg ze in de ovenschaal met de saus. Afdekken met aluminiumfolie en een half uur in de oven, tot de kaas volledig is gesmolten en de aubergines botergaar zijn. 
Serveertip: bij pasta en/of gegrild vlees

3 oktober 2013
Op 5 juni 2008 heb ik dit recept in onze collectie opgenomen. Maar pas vandaag gemaakt. Terwijl we claimen dat alle recepten gemaakt en goed bevonden zijn. Enfin, vergissingen van vijf jaar geleden.

OPMERKINGEN
  1. 1.   Kim Maclean, de publicist van het recept in NRC, beveelt lange aubergines aan, vanwege hun romige structuur en smaak. Een zoektocht waard, zegt ze. Wij hebben de klassieke aubergines gebruikt, wel langere uitgezocht.
    2.   Met klassieke aubergines mag de schaal gerust drie kwartier in de oven. Het duurt langer eer de vruchten "botergaar" zijn. Maar wel ontzettend lekker!

Plaats een reactie