Een makkelijk recept met variatiemogelijkheden: blokjes biet, blokjes yacon, wat augurk vormen de basis van een heerlijke salade.
- 700 gr gekookte bieten in blokjes van < 1 cm
- 300 gr yacon, geschild en in blokjes van < 1cm
- 240 gr zure bom, klein gesneden
- 3 eetl olijfolie extra vierge
- goede frambozenazijn of goede balsamico
- peper uit de molen
- 1-2 st ui, gesnipperd (optioneel)
- 100 gr feta, gebrokkeld (optioneel)
- 2 eetl platte peterselie, fijngehakt (optioneel)
- 50 gr spekjes, uitgebakken
-
Bieten koken duurt een uurtje. Wat af laten koelen en (onder koud water) pellen. Verder laten afkoelen. Desnoods een dag te voren en dan in de koelkast zetten.
-
Meng in een schaal of kom de blokjes biet, yacon en augurk. Een fikse scheut olijfolie erover, een of twee eetlepels van de azijn en peper uit de molen. Proeven en bijstellen.
-
De andere ingrediënten kunnen er aan worden toegevoegd.
-
Zo kan je de spekjes uitbakken en dan de ui later erbij doen en smoren. Af laten koelen en aan de blokjes in de kom toevoegen. Enfin, zie maar.
Bieten zijn aards, yacon is lichtzoet. Augurk geeft een frisse zure touch. En voor de rest kan je aanrommelen met de andere ingrediënten.
10-16 januari 2020
Vrijdag een netzak bieten uit onze ondergrondse opslag gehaald. Een deel direct gekookt en tja, in blokjes gesneden. Zaterdagavond gegeten met een puntje camembert en een viskoekje (niet op de foto). Zondag met een restant spek van onze bonte bentheimer, in blokjes. En met een gesmoord ui.
Donderdag aten we met elf mensen. En ik had nog bieten over. Dit keer met feta en peterselie.
Uiteindelijk makkelijk en erg lekker.