Knolselderijtaartjes

Tortini di sedano rapa
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
2 uur
 

Kleine taartjes gevuld met knolselderijblokjes en brie. Met een sausje.

Gang: Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: La Cucina Italiana april/mei 2003
Ingredienten
 • 1 forse knolselderij, in plakken van ca. 1/2 cm, max 1 cm, geschild
 • 100 gr brie, heel koud, in blokjes
 • 4 snee oud wit casinobrood, korst eraf en in kleine blokjes;
 • roomboter
 • paneermeel
 • een paar takjes peterselie, fijngehakt
 • melk
 • zout
 • kaneel (optioneel)
Bereiding
 1. Stoom de knolselderijplakken beetgaar. Dat is in onze stoomoven in ca. een kwartier. Snijd ze met een bakring/opmaakring in schijven van 5 cm doorsnee. Snijd rest in kleine blokjes.

 2. Smelt wat boter in een koekenpan. Bak de blokjes knolselder in boter met wat zout en – zo je wenst – een snuf kaneel. Ze mogen beginnen te bruinen. Uit de pan scheppen.

 3. Bak vervolgens de schijven knolselderij met een pietsje zout erover. Als ze beginnen te bruinen, omkeren en de andere kant bakken.

  Ze worden wat steviger, want het vocht wordt eruit gebakken.

 4. Beboter vier ringen van 5 cm. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat, bestrooi ze met paneermeel – dat betekent dat een beetje paneermeel aan de binnenzijde van de ringen blijft hangen en het meeste op de bodem binnen de ring.

 5. Meng, in een kom, de blokjes brood met de gebakken blokjes knolselderij. Meng er stukjes brie door. (Brie dus ijskoud, want het plakt heel snel aan elkaar, maar door het her en der boven de kom te laten vallen en meteen te mengen, lukt het wel.)

 6. Maak van elke ring een taartje van drie plakjes knolselderij met daartussen een vulling van de gemengde blokjes. Aandrukken en 12 minuten in een oven van 200°C bakken.

 7. Maak van de rest van de brie en de melk en peterselie een sausje die u om de taartjes drapeert, zo gauw ze uit de oven komen.

Opmerkingen
 1. Er stond 450 gr knolselderij. Welnu voor vier personen haalt u daar geen acht of twaalf schijven uit, of u moet de knol met de hand bijzonder dun in plakken kunnen snijden. Neem een hele, nogal forse, knolselderij: ca. 1 kg of iets meer.
 2. Er stond 300 gr brie: veel te veel.
 3. Er stond dat ook de schijfjes met wat kaneel zouden moeten worden bestrooid. Dat is voor ons te veel van het goede.
 4. De saus lijkt mij wat overbodig. We hebben het zonder saus gemaakt en dat was ook uitstekend.

We hebben de tekst die hierboven staat – beter: stond – aangepast aan de realiteit.


2 maart 2011
Oh! Wat is dit lekker!
In december 2007 verscheen dit recept op onze website. Ons devies is dat we alles zelf gemaakt hebben. Ahum, soms is dat niet het geval. Dit recept is pakweg drie jaar en drie maanden later pas gemaakt. En daar hebben we spijt van. Want dit is lekker en ziet er ook nog eens bijzonder uit.
Mrs M meldde zich ziek op het moment dat ik het meeste voorbereidende werk had gedaan. Ik heb de taartjes toch maar afgemaakt. Er dus geen spijt van gehad.
Toen ik later op de avond bij Ristorante Adriano (voor ons nog steeds de beste Italiaan van Nederland) groentenafval voor onze varkens ging halen, dacht ik: dit kan zo bij hem op het menu.

16 januari 2020
We hebben het weer eens gemaakt. Elf mensen aan tafel. Het leek op het eerste gezicht appeltje-eitje, makkelijk te maken en toch bijzonder. Maar het is best wel bewerkelijk. Secuur de plakken snijden, blokjes snijden, bakken, mengen, enzovoorts.
Desalniettemin iedereen had genoten. En nu met de saus er ook bij. Dat voegt toch wel wat toe.
Mrs.M vindt het minder, maar knolselderij kan het bij haar nooit goed doen, behalve op de composthoop.

Plaats een reactie

Waardering