Bitterballen van bladcichorei

bron: Groenterecepten van Italiaanse osteria's
500 gr wilde chicorei (of het cultuurgewas bladchicorei); 1 ei, losgeklopt; 1½ eetl pecorino; 2 eetl paneermeel; peper & zout; olijfolie

Was de bladen en blancheer ze ca 5 minuten in water met zout. Laat het in een vergiet uitlekken en knijp het blad nog eens stevig uit. Al het overtollig water moet er uit.
Scheur ze in stukjes en meng ze in een kom met het ei, de kaas, paneermeel en peper & zout.
Maak er platte balletjes van. Frituur deze in hete olijfolie.
Dien ze op met bijv. een saus van au bain-marie ingekookte room met geraspte pecorino.

7 september 2008

Ik heb zaad van bladchicorei uit Italië. (Chicorei is de familie van witlof, andijvie, suikerbrood/groenlof, radicchio/roodlof, enz.)Het zijn langgerekte, lancetvormige bladen. Het zat ook in een salademix dat ik bij een zending van Thompson & Morgan ooit cadeau heb gekregen. Ik vond het lekker bitter blad en dus zaaide ik het zaad dat ik had liggen.
Maar wat doe je met zo veel bladchicorei? Dit bijvoorbeeld.
Heuse bitterballen.
Marijke vond ze wat te bitter, ik vond ze te gek. Ik had geen sausje gemaakt of zo.

OPMERKINGEN
1.    Het blad echt fijnhakken is beter dan scheuren. Er blijven toch nog lange slierten in.
2.    Geef er een zacht zoet-fris sausje bij

2 gedachten over “Bitterballen van bladcichorei”

  1. Ben op zoek naar een toegankelijk recept voor deze, mij vreemde, groente.
    Frituren in olijfolie vind ik wel een drempel; jammer van zoveel dure olie.
    Of bedoelt de schrijfster “in een bakpan”?

    Beantwoorden
    • In een ruime koekenpan. Je kan het natuurlijk ook in een gietijzeren pan doen. En voor olijfolie neem je een andere olie. De bron is een slow food kookboek uit Italië, daar is vloeit olijfolie rijkelijk.
      Wij doen de bladen overigens vaker door een gemengde sla. Lekker bittertje.

      Beantwoorden

Plaats een reactie