Soepje met butternut squash

bron: Internet
¼ butternut squash, ca. 500 g, geschild en in blokjes; 1 ui, gesnipperd; ½ teentje knoflook, grof gehakt; ½ paprika, in reepjes of blokjes; 1 eetl (milde of zoete) paprikapoeder; 1 takje tijm of ½ eetl gedroogde tijm; snuf kaneel; 3 laurierbladeren; boter; 1 liter kippenbouillon (of groentenbouillon); ½ liter room (met de helft hiervan is de soep romig en minder machtig)

Garnituur: filodeeg; geraspte kaas; gedroogde kruiden; pompoenpitten*; pompoenpitolie*; stukje courgette

Smelt de boter en fruit alle droge ingrediënten even aan en voeg dan de bouillon toe. Kook de soep in ca. 20 min gaar en pureer hem dan in de keukenmachine of met de staafmixer. Passeer de soep door een puntzeef. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout.

Soepje met butternut squashBak als garnituur langwerpige crackertjes van filodeeg met geraspte kaas en gedroogde kruiden. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan en snijd de courgette in fijne brunoise (heel kleine blokjes).

Schep de soep met de geroosterde pompoenpitten, de olie en courgette in glazen of kleine kommetjes. Leg het crackertje erop.

2 oktober 2008
In de moesttuin ligt al een hele tijd een joekel van een butternut squash. Met een barst over de lengte, zo groot. Hoogste tijd om die eens te slachten. Morgen viert Mirte hier met haar vrienden haar verjaardag. Ze wil een diner. Dit is het voorgerecht in een klein kopje.

Het recept is, volgens de Internet-bron, van Erik van Loo. Ik heb even gegoogled: het moet van 2005 of eerder dateren. Restaurant De Zwethheul kent sinds 2006 namelijk chef-kok Mario de Ridder, die het restaurant subiet van nul op twee Michelin-sterren bracht. Erik van Loo nam toen namelijk Parkheuvel in Rotterdam over, dat toentertijd onder Cees Helder als eerste restaurant van Nederland drie sterren had. Toen Erik kwam, verdwenen de sterren. En in 2008 heeft Parkheuvel, met chef-kok Erik van Loo, weer twee sterren. Dus koken kan ie wel.

OPMERKINGEN
Garnituur heb ik weggelaten en werd niet gemist. De jongelui vonden het zo ook heerlijk.

Plaats een reactie