(U leest het goed: geen extra peper en geen extra zout.)
De oven hoeft niet direct te worden voorverwarmd; het is maar wanneer u het gaat opdienen. Hij moet 180o – 200o C zijn.
Doe de olijfolie in een kasserol en fruit de ui. Pers even later de knoflook boven de pan ui. Doe de kurkuma en kerriepoeder erbij. Even doorroeren en dan het gehakt in de pan doen. Zorg ervoor dat het rul gebraden worden. Doe onderwijl de sojasaus erbij. De chutney en de azijn erbij. Doorroeren. Het vuur mag nu uit. De rozijnen en noten erbij en tenslotte brood en de appel. Weer alles goed mengen.
Klop voordat de schotel in de oven gaat de melk en de vier eieren goed door elkaar.
Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal, spreid het egaal erin en druk evt. wat aan. "Zet" de laurierbladen erin.
Plaats de schotel een twintigtal minuten in de hete oven. Giet daarna het eimengsel erover en zet nog eens twintig minuten in de oven. In lek geval tot de bovenkant fraai gebruind is. (Eventueel de oven heter zetten.)
6 januari 2010
Ai. Een vleesrecept. En dat na Kopenhagen en alle discussies over minder tot geen vlees eten. Maar dit rundvlees komt van blaarkoppen die in het "wild" in het natuurgebied achter ons erf lopen. Van Veld & Beek. Super-eko, dus.
Enfin, misschien wel een jaar geleden at ik dit gerecht voor het eerst van mijn leven bij Henk & Anja. Zij zijn gek op Zuid-Afrika, dus ook dit gerecht. Ik kreeg een link met het recept. Dat is het uit 2004 stammende tv-programma: Koken op zee. (De website is er nog steeds. Als u deze bezoekt: stip = schip = recept. Bobotie is de stip dicht bij Zuid-Afrika).
2. Eet het met sla. Wij hadden de winterse sla erbij.