Winterse sla

bron: What to eat now
3 medium wortels; 4 aardperen; 2 radicchio treviso; 2 grote stengels bleekselderij; 1 citroen, sap; 1 droge rode peper; grof zeezout en peper; goede olijfolie

dressing: 400 ml melk; 4 tenen knoflook; 1 tak rozemarijn; 8 ansjovisfilets, uitgelekt; 200 ml olijfolie

Dit duurt een half uurtje: Doe de melk in een steelpan en daarbij de knoflook en de rozemarijn. Breng het aan de kook. Laat het zachtjes koken. Kook in tot ca. 120 ml – iets meer dan een kwart. Als er een vel op gekomen is: deze met een (houten) lepel in de melk roeren en oplossen tot een romige saus.

Maal de ansjovisjes fijn in een blender, maar met een vijzel gaat ook.

Ontdoe de selderijstengels van de draden. Schil de aardperen en wortels. Gebruik een mandoline of dunschiller – dunschiller werkte 't best met selderij en wortel – om de groenten in de lengte in dunne linten te snijden. Doe meteen in een kom ijskoud water. (Het is winter!) Doe wat citroensap (halve citroen) in het water om verkleuren van de aardperen te voorkomen.

Haal de radicchio's uit elkaar en doe de slechte bladeren weg. Scheur elk groter blad in pakweg 4 stukken en doe ze in een ruime kom.

Droog de groenten die in het ijswater liggen met een slazwieper en doe ze bij de radicchio. Verkruimel er wat van de gedroogde peper over (niet alles), wat grof zeezout en het sap van de andere halve citroen + 2 eetlepels olijfolie. Meng alles voorzichtig.

Winterse sla.jpg

De melk….ah! Haal de rozemarijntak eruit – blaadjes mogen achterblijven. Doe ze, incluis de zacht geworden knoflook, in de blender bij de ansjovis en mix. Let op: schraap niet over de bodem van de melkpan om te voorkomen dat aanbrandsel erbij komt. Doe de olijfolie erbij en mix op hoge toeren. Na een tijdje ziet u dat de saus dik wordt. Als het de dikte van yoghurt of dunne mayonaise heeft, is het oké. Doe per bordje sla twee eetlepels van de dressing erover.

6 januari 2010
Eigenlijk wel een briljante salade met een subtiele dressing. Ging uitstekend samen met de bobotie die we aten.

OPMERKINGEN
1.   Ik heb ansjovis, melk met rozemarijn en olie allemaal tegelijk in de blender gedaan. Geen probleem.
2.   Elke radicchio komt ervoor in aanmerking en ik denk witlof ook.
3.   De dressing was zonder knoflook ook erg goed.
4.   IJswater? Ik heb een grote kom genomen en uit de diepvrieskist de wijnkoeljasjes gepakt en in het water gelegd. Werkte goed.

Plaats een reactie