Bobotie

bron: diverse, w.o. Koken op Zee
4 uien, gesnipperd; 2-3 tenen knoflook (straks persen); 4 eetl olijfolie; 1 eetl kerriepoeder; 1 eetl kurkuma; 4 eetl light/dark sojasaus (zout dus, niet zoet); 500 gr rundergehakt; 1 potje mangochutney; scheutje rode wijnazijn; 150 gr rozijnen; 2 handen gemengde noten, enigszins grof gehakt of geplet; 2 boterhammen, in melk geweekt en daarna uitgeknepen en in kleine stukjes; 2 appels, in blokjes van ca. 1 cm; 4 eieren; ½ liter melk; paar verse laurierblaadjes (gedroogde in water weken om ze zacht te laten worden)

(U leest het goed: geen extra peper en geen extra zout.)

De oven hoeft niet direct te worden voorverwarmd; het is maar wanneer u het gaat opdienen. Hij moet 180o – 200o C zijn.

Bobotie.jpg

Doe de olijfolie in een kasserol en fruit de ui. Pers even later de knoflook boven de pan ui. Doe de kurkuma en kerriepoeder erbij. Even doorroeren en dan het gehakt in de pan doen. Zorg ervoor dat het rul gebraden worden. Doe onderwijl de sojasaus erbij. De chutney en de azijn erbij. Doorroeren. Het vuur mag nu uit. De rozijnen en noten erbij en tenslotte brood en de appel. Weer alles goed mengen.

Klop voordat de schotel in de oven gaat de melk en de vier eieren goed door elkaar.

Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal, spreid het egaal erin en druk evt. wat aan. "Zet" de laurierbladen erin.
Plaats de schotel een twintigtal minuten in de hete oven. Giet daarna het eimengsel erover en zet nog eens twintig minuten in de oven. In lek geval tot de bovenkant fraai gebruind is. (Eventueel de oven heter zetten.)

Bobotie - afbeelding Koken op Zee.bmp

6 januari 2010
Ai. Een vleesrecept. En dat na Kopenhagen en alle discussies over minder tot geen vlees eten. Maar dit rundvlees komt van blaarkoppen die in het "wild" in het natuurgebied achter ons erf lopen. Van Veld & Beek. Super-eko, dus.
Enfin, misschien wel een jaar geleden at ik dit gerecht voor het eerst van mijn leven bij Henk & Anja. Zij zijn gek op Zuid-Afrika, dus ook dit gerecht. Ik kreeg een link met het recept. Dat is het uit 2004 stammende tv-programma: Koken op zee. (De website is er nog steeds. Als u deze bezoekt: stip = schip = recept. Bobotie is de stip dicht bij Zuid-Afrika).

OPMERKINGEN
1.   Wij hebben het geserveerd met quinoa. De suggestie is om het met gele rijst te doen (kurkuma door het kookwater), eventueel met wat gewelde rozijnen door de rijst.
2.   Eet het met sla. Wij hadden de winterse sla erbij.

Plaats een reactie