Bonen kerrie-salade

bron: 101 Cookbooks
(Als bijgerecht voor 4 – 6 personen:) 3 cups gekookte bonen van verschillende soorten; 1 cup gekookte linzen; ½ rode ui, in dunne schijfjes; ¾ cup selderijstengel, fijngesneden; 1 teen knoflook; ½ theel zout; 1½ theel kerriepoeder; 1-2 theel gember, vers geraspt; ½ citroen, sap; 4 -6 eetl olijfolie; 2 eetl koriander, vers, gehakt

De avond te voren gedroogde bonen in de week zetten. De volgende ochtend koken.
Meng in een grote kom de bonen, linzen ui en selderij.
Maak de kerrie-vinaigrette door de knoflook met het zout te pletten en te hakken en te pletten en te hakken enz. enz. tot het een dikke pasta is.Meng in een aparte kom de knoflook, kerriepoeder, gember citroensap en olijfolie. Meng goed, proef en voeg kruiden en/of zout toe.

Giet de helft van de dressing over de bonen en meng alles goed door elkaar. Voeg wat dressing toe, meng en proef. Ga zo door tot het naar uw zin is. Zorg ervoor dat er voldoende zout in de salade zit, want anders smaakt het, met de grote hoeveelheid bonen, naar niets.
Dien op in een grote schaal met de koriander erover gestrooid.
Kan lauw of koud worden gegeten.

3 oktober 2008
Gemaakt als onderdeel van de vegetarische maaltijd ter gelegenheid van Mirtes verjaardag. Ik heb grote witte bonen gebruikt, kidney bonen en zwarte bonen. Kleurrijk. En voor de smaak nog eens lentilles de Puy, die blijven heel.

OPMERKINGEN
1. Lekkere salade en voedzaam! Eet het niet als hoofdgerecht, het is dan nogal heavy, maar een eetlepel op een bord, naast wat andere gerechten, is uitstekend. De dressing kan (inderdaad) nogal pregnant zijn, dus zie opmerking 3.
2. De grap bij het koken van bonen is dat zo te doen dat ze goed gaar zijn, maar niet zo lang dat ze uit elkaar gaan vallen.
3. De curry-vinaigrette kan enkele dagen tevoren worden gemaakt. Het kan romiger worden gemaakt door er (Griekse) yoghurt door te mengen.
4. Linzen: gebruik 'zwarte' Puy-linzen, die blijven heel.

 

Linzen koken

Was de linzen en lees ze (d.w.z. steentjes en slechterikken eruit halen.) Doe ze in een pan met 2 – 3 x de hoeveelheid water dan linzen. Breng aan de kook, draai het vuur wat lager en laat gedurende 15 – 20 minuten zachtjes koken. Ondertussen af en toe proeven. De linzen moeten gaar zijn en niet uit elkaar vallen (wat rode linzen bijv. direct doen). Zouten. Afgieten.

Plaats een reactie