Bonengezegden

In de bonen zijn

Tuinbonen kunnen een allergische reactie opwekken, die we favisme noemen. Het komt vooral voor bij mannelijke bewoners van rond de Middellandse Zee. Dit is genetisch bepaald. Er treedt acute bloedarmoede op, die tot de dood kan leiden. Dit komt door het gebrek aan dehydrogenase, dat bij 'normale' mensen de in de tuinboon aanwezige giftige alkaloïde neutraliseert.
Sommige mensen zijn zo gevoelig dat ze niet in de buurt van bloeiende bonen kunnen komen. Het inademen van de pollen kunnen ze niet verdragen. Vandaar 'in de bonen zijn'. (Denkt men.)

Honger maakt rauwe bonen zoet

Dit is een oud spreekwoord. De vraag is op welke bonen het betrekking heeft. De familie van de sperzieboon, snijboon enz. is pas rond 1550 uit Zuid-Amerika naar Europa gekomen. En pas enigszins bekend geworden na 1600. Die vallen dus af. Resteren de tuinboon en de ogenboon. Het meest waarschijnlijk is dat men aan de tuinboon dacht.
En toegegeven: jonge rauwe tuinbonen zijn lekker. Bij een goed glas wijn, als tapa.

3 gedachten over “Bonengezegden”

  1. Honger maakt rauwe bonen zoet wil juist zeggen dat je in tijden van nood niet zo nauw moet kijken. Rauwe sperziebonen zijn giftig, dit verdwijnt bij koken.

    Beantwoorden
  2. Hoi.
    Het gaat niet om een allergische reactie. Stoffen in de bonen starten bij mensen met dat genetisch defect een massale afbraak van rode bloedcellen. Allergie heeft betrekking op de witte bloedcellen.
    Groet!

    Beantwoorden

Plaats een reactie