Broodschoteltje met amandelen

Oud-Hollandse kookkunst

bron: The Art of Dutch Cooking
(Voor 6 personen:) 18 oude boterhammen; ½ l melk; 150 gr witte amandelen, fijngehakt of -gemalen; 3 eigelen; 4 eetl suiker; 3 eiwitten; 1 eetl boter; ¼ theel. kaneel

Verwarm de oven voor op iets van 180o C (gasstand 3).

Het is maar hoe dik uw boterhammen zijn. Dat bepaalt de hoeveelheid melk. Ontkorst het brood. Maak van het brood en de melk een pap. Niet te nat, niet te droog. Als het brood geweekt is, meng er met de mixer de eigelen, amandel en de suiker door. U ziet dat de eigelen het geheel opeens veel dunner maken.
Vet een ovenschaal(tje) in met boter.
Klop de eiwitten stijf. Vouw het eiwit door het beslag. Giet het over in de ovenschaal, bestrooi het met kaneel en leg er wat klontjes boter op. Zet ca. 30 minuten in de oven. Het zal rijzen. En daarna inzakken.
Schep met een opscheplepel uit de schaal en op schotels o.i.d.

11 november 2008
Als je originele Leidse hutspot maakt, hoort er ook een oud-Hollands dessert bij. Maar, zo merkte Annelies op, dit zal wel door de betere kringen zijn gegeten, wat Jan met de pet kon zich geen amandelen permitteren. Hetgeen meteen de vraag oproept of diezelfde Jan wel het vlees in de hutspot kon betalen.

OPMERKINGEN
1.    "Wentelteefjes! Het smaakt naar wentelteefjes," zei Bram direct toen hij het had geproefd.
2.    Suggestie Annelies: met crème anglaise (iets dat wat wij in Nederland tot vanillevla hebben gemutuleerd).

Plaats een reactie