Chayote met ham. Een erg lekkere smaakvolle salade om met een glas witte wijn als avondmaaltijd te genieten. Of als bijgerecht.
- 2 st chayotes, geschild en in blokjes van 1½ cm (effectief, na koken 500 gr)
- 130 gr dikke plakken gekookte ham, in evengrote blokjes
- 60 gr queso manchego, Parmezaanse of Remeker Puur, grof geraspt
- 150 gr crème fraîche of ¼ liter (zure) room
- peper uit de molen en zout
- vers korianderblad, fijngehakt (optioneel)
- 1 st ui, gesnipperd (optioneel)
- boter/ghee (optioneel)
- 3 st bosui, in dunne ringen (optioneel)
-
Doe de blokjes chayote in kokend water en kook hooguit (!) een kwartier. Het moet nog wel een beet hebben. Giet af en even uit laten lekken. Breng over in een ruime kom.
-
Doe de blokjes ham bij de chayote.
-
Doe de kaas ook in de kom.
-
Lepel de crème fraîche erdoor of overgiet het geheel met de zure room.
-
Snuf zout en wat peper erbij en mengen!
-
Schep op de borden en bestrooi desgewenst met wat gehakt korianderblad. Serveer!
Een variant is de boter of ghee smelten, de ui smoren met de ham en dat mengen met de rest.
Hoe je een chayote het best schilt wordt in deze video getoond.
20 september 2024
Gisteren was de chayote al geschild, in blokjes en gekookt. In de koelkast weggezet. Vandaag de ui met ham in een koekenpan zachtjes gebakken. Toen de ui glazig was en de ham hier en daar begon te bruinen, uitgezet en alles gemengd. Met de bosui. Terug in de koelkast.
Het zomert nog lekker na, vrijdagmiddag, glas wijn en deze salade op het terras gegeten. Mrs. M. bromde “Hmmmmm”. Het was dus erg lekker.