Cong Bao Rou Si

Gewokt varkensvlees met prei

bron: Saveur en vele andere

Hoofdgerecht voor 2, bijgerecht of gang voor 4 personen
300 gr hamlap, in zeer dunne plakjes van ca. 5 lengte gesneden; 1 theel sesamolie; 1 theel donkere sojasaus; ½ theel maïzena; ¼ theel suiker; 2 tenen knoflook, geperst; 2 eetl arachideolie; 1 dikke fikse prei

Van de prei verwijdert u (uiteraard) kont en de lelijke bovenste donkergroene bladeren. En de buitenste schil. Was ‘m. Snijd schuin in ca. ½ cm dikke ringen.


De plakjes varkensvlees mengt u met de sesamolie, sojasaus, suiker, de helft van de knoflook en maïzena, in een kom. En laat het minstens een kwartier rusten.

Verhit de wok. Doe er een eetlepel arachideolie in (arachideolie mag heel heet worden) en verhit het tot het begint te dampen. Doe de prei er in en roerbak gedurende een minuut of wat. Zorg dat de prei niet bruin wordt. Breng de prei over op een bord.

Als de varkensreepjes lang genoeg hebben gewacht, gaan we verder. Verhit de andere lepel arachideolie in de wok en leeg de kom met het vlees in de wok. Roerbak een paar minuten tot de reepjes beginnen te bruinen. Doe dan de prei en de rest van de knoflook erbij. Roerbak nog heel even (max. een minuut) en serveer. Met rijst, bijvoorbeeld.


31 oktober 2017
In een hamkoker hadden we ham gemaakt, maar nog van het vlees over. Dat hebben we voor dit gerecht gebruikt. En, het moet gezegd, dit is heerlijk.
We hadden een prei van pakweg een pond. En erbij bruine basmatirijst (van De Nieuwe Band).
Mrs. M was bijzonder te spreken over deze eenvoudige, doch smakelijke maaltijd.


OPMERKINGEN
1) Het vlees had al enkele dagen in een pekelbad gelegen, dus was van binnen gezouten.
2) Voor suiker gebruiken wij altijd panela, dat ik Nederland heel poëtisch oersuiker wordt genoemd.

Plaats een reactie