Mediterraan gehaktbrood

inspiratie: Smulweb

750 gr varkensgehakt; 2 sneden oud brood geweekt in een fikse scheut melk; 1 ei; 1 fikse eetl pesto; 1 citroen, alleen zest/rasp; 1 eetl rozemarijn (gedroogd); 4 eetl walnoten, grof gehakt of gevijzeld; 3 eetl kappertjes, gewassen en uitgelekt; 50 gr kaas, geraspt; 4 plakken rauwe ham; 4-5 dunne plakken belegen kaas; peper en 1 theel zout

Eigenlijk is gehaktbrood een hele grote gehaktbal. In dit geval voor vijf of zes personen. Maar omdat het zo veel gehakt betreft, biedt het ook wat mogelijkheden. Zoals in dit geval met een vulling.

Als het brood goed is doorweekt met de melk, het uitknijpen. Brood, gehakt, ei, pesto, citroenrasp, rozemarijn, peper uit de molen naar believen en een theelepel zout goed doorkneden.


Neem een ovenschaal. Leg daarin de helft van het gehaktmengsel als een plak van pakweg 20 x 20 (het steekt niet zo nauw, maar niet tè klein).
Meng de kappertjes – evt. nog wat uitknijpen – met de geraspte kaas. Leg die, als een bergje, midden op de plak gehakt.
Maak van de andere helft van het gehakt ook zo’n plak en leg die over de andere, dus met kappeetjes en kaas in het midden eronder. Druk via de zijkanten aan en vorm het een beetje tot een bol of brood. Leg de plakken rauwe ham erover,

Schuif in een oven op 180o C en bak gedurende een minuut of vijftig. Dan de kaas erover en nog even in de oven zetten. Een paar minuten, tot de kaas mooi is gesmolten.


29 oktober 2017
Met het oog op de slacht van de biggen – nou ja, varkens – die in Oosterbeek de Japanse Duizendknoop bestrijden, ruimen we de vriezers wat uit. En zowaar was daar nog een pak gehakt van vorig jaar. Nu is het in onze vrieskist onder de -20o C, dus niet zo erg. Maar deze week was het dus varkensgehaktverwerkweek. Na worst te hebben gemaakt en een verrukkelijke ragout, vandaag dit gehaktbroord. En mrs. M smulde ervan. Maar zijn is dan ook een zeer gehaktmens.


We aten het bij een stoofpotje met wortel, sjalotten, aardappel, knolraapjes, peen, wat prei en – joehoe – tomaten uit de kas. Nog nooit zo laat rode tomaten geplukt. Sub Artic Plenty, kan inderdaad tegen lage temperaturen.


OPMERKINGEN

Geen, of anders: elke oven is anders, dus ken uw oven.

Plaats een reactie