Zowel het blad als de stengel van de snijbiet worden in dit verrassend lekkere couscousgerecht gebruikt. Kan natuurlijk ook met spinazie. Maar dat heeft amper stengel.
- 300 gr droge couscous
- 85 gr rozijnen (gele), 0 minuten voorgeweekt
- groentebouillon, heet
- 1 kg snijbiet, incl stelen
- 1 st rode ui, middelgroot, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 theel komijnzaad
- 1 theel venkelzaad
- 1 theel kurkuma (koenjit, geelwortel)
- 2 eetl pijnboompitten, licht geroosterd
- peper uit de molen en zout
- citroenolie (olijfolie gemengd met citroenrasp en -sap) of ingelegde citroen
-
Week de rozijnen in het genoeg heet water, d.w.z. dat ze net onder staan.
-
Maak de couscous volgens gebruiksaanwijzing, met de kokende groentebouillon ipv kokend water. (Onze couscous kent de verhouding x gram en 2.x ml vocht, dit is dus nu 600 ml bouillon.) Laat een kwartier intrekken en maak met een vork los.
-
Scheidt het groen van de snijbietstengels. Snijd de stengels in stukjes van plm. ½ cm dik. Was (3 x wassen = schoon) en kook het blad een minuut of vijf, tot het zacht is. Afgieten en met koud water afspoelen. Uit laten lekken. En tenslotte grof hakken.
-
Bak in een koekenpan met wat olijfolie de snijbietstengelstukjes met de ui en knoflook een minuut of vijf op middelhoog vuur.
-
Doe de kruiden erbij.
-
Roer de gehakte snijbietbladen erdoor, de pijnboompitten en de rozijnen met het weekwater.
-
(Voeg evt. wat water of bouillon toe, om het geheel vrij vochtig te houden.)
-
Breng op smaak met peper en zout.
-
Roer de couscous er door. Doe het vuur uit en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de couscous over de borden en giet er wat citroenolie over.
-
Of: gebruik een of twee ingelegde citroenen, verwijder het vruchtvlees en snijd de schil in kleine stukjes en roer die door het gerecht.
-
Eet lekker op
1. (16 juli 2008) Ik had iets meer kruiden genomen. Het venkelzaad gaf exact genoeg smaak af. Dus, aan de andere kant: pas op met te veel venkelzaad.
2. (30 juni 2013) Geen gele rozijnen. Dat werden dus krenten. Ook goed.
16 juli 2008
Tjee! Dit is lekker. Met een stukje gegrild vlees of vis nog lekkerder.
30 juni 2013
De foto erbij. We maken dit gerecht zeker twee keer per jaar. Vandaag waren Petra, Dirk en dochtertje Linde er. We aten op zijn Italiaans: sla, deze couscous, hierna een complete harder van de bbq met een remoulade en als dessert aardbeien in chocoladejas.
21 juni 2023
Heel veel snijbiet. Daar moet wat aan worden gedaan en dit is en blijft een goddelijk gerecht. Gegeten zonder vis of vlees. En nieuwe fotoos gemaakt.