Couscous met snijbiet

bron: BBC Food
300 gr couscous; 85 gr rozijnen (gele), 10 minuten voorgeweekt; groentebouillon, heet; 1 kg snijbiet, incl. stelen; olijfolie; 1 middelgrote rodeui, fijngehakt; 2 tenen knoflook, fijngehakt; 2 theel komijnzaad; 1 theel venkelzaad; 1 theel kurkuma (koenjit, geelwortel); 2 eetl pijnboompitten, licht geroosterd; peper & zout; citroenolie (olijfolie gemengd met citroenrasp en -sap)

Week de rozijnen in het genoeg water, d.w.z. dat ze net onder staan.
Maak de couscous volgens gebruiksaanwijzing, met de kokende groentebouillon ipv kokend water. (Onze couscous kent de verhouding x gram en 2.x ml vocht, d.i. 600 ml bouillon.) Laat een kwartier intrekken en maak met een vork los.
Scheidt het groen van de snijbietstengels. Snijd de stengels in stukjes van plm. ½ cm dik. Was en kook het blad een minuut of vijf, tot het zacht is. Afgieten en met koud water afspoelen. Weer afgieten en uit laten lekken. En tenslotte grof hakken.

Bak in een koekenpan met wat olijfolie de snijbietstengelstukjes met de ui en knoflook een minuut of vijf op middelhoog vuur.
Doe de kruiden erbij.
Roer de snijbietbladen erdoor, de pijnboompitten en de rozijnen met het weekwater. Voeg evt. wat water of bouillon toe, om het geheel vrij vochtig te houden.
Roer de couscous er door. Doe het vuur uit en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de couscous over de borden en giet er wat citroenolie over.

16 juli 2008
Tjee! Dit is lekker. Met een stukje gegrild vlees of vis nog lekkerder.

30 juni 2013
De foto erbij. We maken dit gerecht zeker twee keer per jaar. Vandaag waren Petra, Dirk en dochtertje Linde er. We aten op zijn Italiaans: sla, deze couscous, hierna een complete harder van de bbq met een remoulade en als dessert aardbeien in chocoladejas.

OPMERKINGEN
1. (16 juli 2008) Ik had iets meer kruiden genomen. Het venkelzaad gaf exact genoeg smaak af. Dus, aan de andere kant: pas op met te veel venkelzaad.
2. (30 juni 2013) Geen gele rozijnen. Dat werden dus krenten. Ook goed.

Plaats een reactie