Crème brûlée v1.0

Volkskrant 21 maart 2008
0,25 l slagroom; 3 eierdooiers, vers; ½ vanillestokje, in de lengte doormidden; 1 eetl. fijne kristalsuiker; 1 theel. maïzena; 3-4 eetl. ruwe rietsuiker

Maak het een dag tevoren, of 's ochtends.
Neem een steelpan en laat de vanillestokhelften in de slagroom tegen de kook een minuut of twintig trekken.
Neem een mixer – of neem de garde – en klop de eierdooiers, kristalsuiker en maïzena tot een bleekgeel romig geheel.
Haal de vanillestokjes uit de slagroom en schraap de kern (het merg) er in terug. Schenk de hete room in kleine straaltjes, terwijl u klopt, bij de eierdooiers. Schenk alles terug in de pan en verwarm het, onder voortdurend kloppen, tot het een gebonden vla is.
Haal de pan van het vuur en klop nog even door. Schenk de vla in vier oven-/vuurvaste schaaltjes en laat ze afkoelen. Zet ze dan in de koelkast.

Twee manieren: neem een crème brûlée-brander of verfbrander of soldeerbrander dan wel verhit de grill in de oven.
Strooi de rietsuiker over de vla. Brandt! Of grillt! tot de suiker gekaramelliseerd is.  Opdienen. (Kan dus heel heet zijn.)

Vaak genoeg gemaakt en nu stond het in de krant. Dus maar op de website geplaatst. Tja, eigenlijk behoeft de Volkskrant niet de credits voor dit recept.

OPMERKINGEN
Ik heb er nooit maïzena door gedaan. Maar het bindt iets meer.

Plaats een reactie