Crème caramel

bron: Elle eten

(Voor 4-6 personen:) karamel: 200 gr poedersuiker; 100 ml water
crème: 1 l volle melk; 1 vanillestokje, gespleten; 5 eieren; 3 dooiers; 150 gr poedersuiker

Dit kan ook in kleine schaaltjes, rammekins.

Karamel: Breng het water en de suiker aan de kook op middelhoog vuur. Laat het koken tot je een goudbruine karamel krijgt. (Dat duurt wel een kwartiertje – je vraagt je af waarom het met water wordt gedaan, maar goed.) Giet de karamel onmiddellijk in de ovenschaal of bakvorm en verdeel het over de bodem door te kantelen en te draaien. Af laten koelen.

crème caramel 1

crème caramel 3
Als het echt is gestold kraakt het en trekken er barsten in.

Verhit de oven voor op 200C.

Verwarm de melk met het wijd open getrokken vanillestokje op laag vuur, zonder het te laten koken! Schraap desnoods de inhoud van de vanillestokjes er uit en roer het los in de melk.

Klop de eieren, eidooiers en suiker luchtig met de mixer. Het mag niet echt gaan schuimen (een paar belletjes is niet erg). Giet, terwijl u roert, de melk in een dun straaltje bij het ei-suiker-mengsel. Blijf roeren. Giet het geheel een door een zeef en dan in de bakvorm of ovenschaal, over de inmiddels keiharde karamel (waar misschien een paar barsten in zijn getrokken).

crème caramel 4

crème caramel 7
Zo’n grote pudding kan beter in een lang bord met ietwat opstaande rand worden gekieperd.

Zet het au-bain-Marie 35 minuten in de oven. (D.w.z. schaal in schaal en het water dient halverwege de schaal met de crème te komen.) Prik er met een breinaald o.i.d. in om te zien of de pudding gaar is. (Een natte naald = niet goed.)
Laat het even afkoelen, snijd de randen los en stort het om op een bord.

24 januari 2015
Coby en Arjan zijn hier. We hebben tevoren verkozen van de eigen keuken te genieten in plaats van een restaurant. Dit dessert staat al heel lang op onze website (sedert 20 januari 2008) en ik had het nog steeds niet gemaakt. Omdat ik een eenvoudig doch voedzaam maal wilde presenteren, deze klassieker toe.

OPMERKINGEN
1. Ik voorzie dat de karamel aan de bodem van de schaal blijft vast zitten (20 januari 2008). Absoluut niet waar, alleen de randen lossnijden (25 januari 2015)
2. Voor de crème hebben we iets minder suiker gebruikt. Het is al zoet genoeg.

 

2 gedachten over “Crème caramel”

  1. Ik maak ook een crème caramel volgens een recept dat ik van een franse chefkok heb. Echt een aanrader. En wat betreft de caramel doet hij het heel wat eenvoudiger. Als de vla opgestijfd en koud is in de ramequins strooit hij er rietsuiker over en carameliseert die met een brander. De suiker wordt hierdoor een beetje hard en de lol is om met een lepeltje hierop te tikken om die te breken. Zie de foto op mijn blog (sorry blog in het frans) :
    http://theblogdeclementine.blogspot.fr/2015/02/creme-catalane.html

Een reactie plaatsen

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.