Soep van geroosterde knolselderij

bron: Made by Ellen

Soep van geroosterde knolselderij - breed

ca. 1 kg knolselderij, geschild en dan in blokjes van 1-1½ cm in het vierkant; 2 dikke of 3 kleinere tenen knoflook – niet gepeld!; 5 takjes verse tijm of wat gedroogde tijmblaadjes; scheut olijfolie; 1 l groentebouillon; scheut (kook-)room; blauwschimmelkaas (stilton, gorgonzola dolce e.d.); peper uit de molen

Neem een bakblik. Indien niet geëmailleerd, leg er een laag bakpapier in. Hussel in een kom de blokjes knolselderij door de olie. Verdeel dit in het bakblik, leg de takjes tijm ertussen en de knofloken.

Zet dit 30 minuten in een oven op 220o C.

Soep van geroosterde knolselderij 2Haal de takjes tijm er voorzichtig uit en schraap de blaadjes er boven een schoon en leeg bord af. Zet dit even weg.
Haal de knoffen er uit – die zijn nu zacht.
Doe de gebruinde blokjes knolselderij over in een pan.
Knip de topjes van de knofloken en knijp de inhoud er uit, bij de knolselderijblokjes in de pan.
Doe de bouillon erbij.
Breng aan de kook.
Zet de staafmixer er in en het wordt een wat lichtbruine, dikke soep. Scheut room en zwarte peper er naar smaak doorheen doen. Klaar.


Soep van geroosterde knolselderij 4Serveer het in borden of kommen. Doe er wat blokjes kaas bij (indien harde kaas: geraspt) en strooi er tijmblaadjes over.

24 januari 2015
Arjan en Coby zijn er. We hebben er voor gekozen om hier te eten, d.w.z. ik kook. Dan hoeven we niet na een restaurantbezoek in een kil huis terug te komen maar gaat het harmonieus over van een copieuze maaltijd naar de afzakker en huppekee, naar bed (ze bleven slapen).
Omdat ik niet zin had om geel bijzonder ingewikkeld te koken, kwam deze soep een paar dagen geleden mij bij wijze van spreken in de schoot vallen. Ellen, bedankt!
Uiteraard doen we het iets anders dan zij, maar onze dank gaat naar haar. (En goede ideeën hebben veel vaders en moeders: als je op ‘roasted celeriac soup’ zoekt, vind je heel wat recepten met kleine variaties.)

Opmerkingen
1) Ellen heeft het over 25 minuten in een over die op 200o C is voorwerwarmd en dan de bovengrill ingeschakeld om te garen.

Plaats een reactie