Daslookspätzle

Voor spätzle is geen vertaling; beschouw het als een Duitse vorm van pasta. Minder subtiel dan de Italiaanse, maar net zo lekker. De tactiek is om van een deeg sliertjes direct in kokend water te kieperen. Dat kan op verschillende manieren.

Daslookspätzle

Daslook vermengd met kwark en bloem tot deeg. Om Duitse pasta – spätzle – te maken. Niet moeilijk en erg lekker.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Duits
Ingredienten
 • Een goede hand daslookblad (ca. 70 gr);
 • 250 gr kwark
 • 250 gr tarwebloem (beter: durum/griesmeel/harde tarwe)
 • 2 st eieren
 • flink snuf zout
 • klein beetje water
Bereiding
 1. Pureer de daslook met de kwark met een staafmixer. Het moet een fijne groene massa worden.

 2. Maak van deze kwark met de bloem, de eieren en zout een deeg. Voeg een klein beetje water toe als dat nodig is.

 3. Kneed het deeg goed – gebruik een mixer met deeghaken, bijvoorbeeld, en mix 3 à 5 minuten. Het moet een ietwat dikke massa zijn; zeker niet te dun.

 4. Laat het deeg een tijdje rusten (doe er een plastic folie over).

 5. Breng een grote pan water met een theelepel zout aan de kook. Als dit eenmaal kookt, gaat het gebeuren:

 6. Deegsliertjes gaan het water in en als ze even later boven komen drijven, met een schuimspaan eruit scheppen en uit laten lekken. Niet te veel deegsliertjes tegelijk; ze moeten los van elkaar in het water terecht komen.

 7. (Uitlekken op keukenpapier, of zoals wij: op een schone theedoek die in een kom hangt.)

Methode 1
 1. Smeer wat deeg dun over een snijplank. Snijd – of beter: schraap – boven de pan met kokend water, met een keukenmes een sliert deeg ervanaf en laat het in het water vallen. Doe een paar keer en schep dan de drijvende spätzle eruit.

Methode 2
 1. Pers of schraap het door een vergiet met grote gaten. (Dit leverde korte, kleine spätzle. Deze methode is het niet voor ons.)

Methode 3
 1. Sommigen zeggen: gebruik een aardappelknijper. Die hebben we, maar we vonden de gaten te klein. Probeer het zelf eens.

Methode 4
 1. Een passe-vite met een schijf met grote gaten er in. Dat gaat behoorlijk goed. De passe-vite (roerzeef) is geschikt om op een kom of pan te rusten. Op deze wijze hebben we uiteindelijk de meeste spätzle  gemaakt.

Methode 5
 1. Er zijn speziale spätzle zeven in de (Duitse) handel.

Eindbereiding
 1. De spätzle moet met iets worden opgediend. Het kan met een pastasaus. Wij deden het als volgt: we snipperden een ui, we namen 100 gram spekjes en we sneden een aantal grotchampignons vrij klein. Eerst de spekjes tezamen met de ui bakken, wat later de champignons erbij en dan de spätzle. Wat omscheppen en doorverwarmen. Klaar.

Opmerkingen

Uitlekken in een zeef kan. Eventjes. De druk van boven is te groot en als je lang wacht, zitten de onderste spätzle vast aan de zeef. Bij voorkeur dus op een theedoek. Breeduit.


10 april 2014
Na lange tijd weer eens wat nieuws uitproberen. Er is volop daslook in onze Eetbare Siertuin en spätzle had ik nog nooit gemaakt. In het Duitse Internetmagazine Essbare Wildpflanzen van maart dit jaar, stonden een aantal receptsuggesties om daslook te gebruiken.
Eerst was Mrs. M wat huiverig, maar ze vond het toch lekker en wilde nog wel een beetje. De smaak van de daslook viel wat weg in het geweld van uitgebakken spekjes en champignons. Maar goed. Het was een kleurig geheel.

1 gedachte over “Daslookspätzle”

 1. Ook lekker met walnoten en parmezaanse kaas in de pasta ipv spekjes en champignons. Een teentje knoflook voor wat meer pit kan ook erbij.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering