Eieren in een cocotte met zuring

bron: Het Culinaire Kookboek (?)
100 gr zuring; klontje boter; 4 eieren; zout; optioneel: in dunne reepjes gesneden zuringblad ter garnering

Eieren in een cocotte met zuring 2.jpgCocottes zijn aardewerk bakjes. Ovenbestendig. Verhit ze voor  in bijv. kokend water, droog ze af en beboter ze. Dat gaat erg makkelijk met hete bakjes. Uw vingers denken er iets anders over.

Verwarm de oven voor op pakweg 180o C.
Verhit de boter in een pan en smoor hierin de zuring. Zachtjes! Hak ze daarna grof en bedek er de bodem van de bakjes mee.
Verwarm wat slagroom, lauwwarm. Giet een eetlepel over de zuring.
Breek een ei in het bakje, dus dat komt bovenop de slagroom, die door het gewicht van het ei langs de rand omhoog kruipt.

Eieren in een cocotte met zuring 1.jpgVerwarm alles in een hete oven au bain marie: zet de bakjes in een grote bak met water, maar de waterstand mag niet over de helft van de bakjes komen. Zet ze een minuut of acht in de oven.

Eruit halen (ook lekker voor de vingers), afdrogen en strooi er wat zout over en leg er een paar reepjes zuring op.
Serveer.

31 maart 2010
Het enige zichtbare in de moestuin is zuring. Hoewel dit ook als ontbijt – met Pasen! – kan worden geserveerd, heb ik het als voorgerechtje gedaan. Want er wordt nauwelijks zuring gegeten.

OPMERKINGEN
1.   De zuring heeft de neiging bruinig te worden. Niet te heet, dus.

Plaats een reactie