Zuringsaus

bron: de Keuken van MergenMetz
1 sjalot, gesnipperd; enkele blaadjes peterselie; bosje zuringblad, ontdaan van dikke nerf en grof gehakt; scheut droge witte wijn; 1 eetl crème fraîche; klontje boter; beetje olijfolie; peper & zout

Zuringsaus op zalm.jpg

Neem een sauspan, smelt de boter met wat olijfolie en smoor de sjalot glazig, niet bruin. Voeg de zuring er aan toe. Als ze geslonken is de scheut wijn erbij doen en de crème fraîche. Pureer met een staafmixer en laat wat inkoken. Breng op smaak met peper en zout. De saus kan opgewarmd worden als het zover is.

7 april 2010
Vanavond gemaakt bij een moot zalm. We eten zelden of nooit kweekvis. Maar òmdat ik zuringsaus wilde maken had ik gekozen voor zalm. Een Franse klassieker: zalm met zuringsaus. Althans, dat had ik begrepen.

OPMERKINGEN
1)   Zuring verkleurt bij verhitting altijd van fris groen naar legergroen. Hoe de kleur te behouden? Geen idee.
2)   Variant: geen crème fraîche maar kookroom gebruiken.


Zuringsaus met vermout(h)

bron: Smulweb
50 ml droge witte vermout; 2 theel citroensap; 2 eidooiers; 50 gr boter; handvol zuringblaadjes, gehakt; peper & zout

Dit wordt au ban marie bereid. U kunt daarvoor een speciale pan gebruiken (zie onze webwinkel) of het bakje in pan-principe – een passende metalen of aardewerk schaal die in (bijna) kokend water hangt. In geval dat laatste: breng water in een pannetje tegen de kook aan. In een andere pan verwarmt u de vermout en kookt deze met de helft in. Schenk de vermout in de door u gekozen schaal en zet of hang deze in de pan met water. Voeg citroensap en de eidooiers aan de vermout toe. Klop het luchtig en monteer de saus, d.w.z. voeg al roerend en kloppend de boter in stukjes toe. Roer de gehakte zuring erdoorheen. Breng met peper en zout op smaak.

Nog niet gemaakt.

Plaats een reactie