Eisbein met zuurkool

Eisbein mit Sauerkraut
Voorbereiding
3 d
Kooktijd
2 uur 30 min
 

Bijzonder smakelijk en ook wel typisch Duits gerecht van Eisbein of Haxe – het bovenstuk van de varkenspoot – met zuurkool

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Duits
Voor: 4 Personen
Auteur: gutekueche.de
Ingredienten
  • 1 st Eisbein van ca. 1,5 kg
  • 3 st stevige wortels (penen), in kleine stukjes
  • 3 st ui, in kwarten
  • 5 st pimentkorrels of een theelepel poeder
  • 1 theel zwarte peperkorrels
  • 3 st laurierblad (liefst vers en wat gekneusd)
  • 1 eetl zout
  • 1-2 ltr water
  • 1 theel karwijzaad (kummel)
Zuurkool (zie tekst)
  • 1 theel jeneverbessen
  • 1-2 pond zuurkool
  • 1 scheut witte wijn
  • 1 eetl ghee / geklaarde boter of een scheut arachideolie
  • ½ theel peperkorrels
  • beetje karwijzaad
  • 4 st aardappels, in grove brokken (optioneel)
Bereiding
Eisbein pekelen
  1. Lees ‘Eisbein pekelen’. Dat begint drie dagen tevoren. Het vlees is dan dus al enigermate gezouten. Houd daar dus wel rekening mee.

Eisbein garen
  1. Neem een (net) voldoende grote stevige pan. Leg daarin het eisbein, de groenten en en de kruiden. (Voor de goede orde: dus niet de zuurkool wat daar bij hoort.)

  2. Vul de pan met water, tot het vlees net onder staat. Breng aan de kook en laat een goede twee, 2½ uur op laag tot middelhoog vuur koken.

Zuurkool bereiden
  1. Als je zelf gemaakte zuurkool (lees: Zelf zuurkool maken) gebruikt, zitten de peperkorrels en jeneverbessen er al in. Als je zuurkool uit een pak gebruikt, voeg je die toe.

  2. Een klein kwartier à twintig minuten voor je aan tafel wilt (eindtijd eisbein) ga je de uitgelekte zuurkool met een scheut wijn en de kruiden stoven in een andere stevige pan.

  3. Kook er desgewenst een paar aardappels bij. Maar we gaan niet stampen, althans, wij niet.

Eisbein opdienen
  1. Vis de eisbein uit de pan. Verwijder het bot, sniid huid en te veel – niet alle – vet weg en portioneer.

  2. Drapeer zuurkool op de borden, leg er een paar aardappels naast en een stuk eisbein. Serveer!

Opmerkingen

Een mosterdsaus misstaat niet. Wij maakten het met wat kookvocht van de eisbein, een scheutje room en een paar flinke lepels dijonmosterd.

Afbeelding Rainer Zenz – Commons Wikimedia

31 februari 2023
Gisteren was het de 28ste en het pekelen duurt drie dagen. Dus we hebben hierboven 31 februari 2023 genoteerd. Woensdag haalden we het been uit de vriezer, vrijdagochtend was het ontdooid en des middags hebben we het pekelen gestart.
Arwen at mee en zij vond het heerlijk. De smaak van het vlees was precies goed. Niet flauw, niet zout. Kortom: “Das war ein deftige Mahlzeit.” Zonder bier, maar wel met witte wijn.

Plaats een reactie

Waardering