Eigenlijk heel klassiek: erwtensoep koken met varkenspoten en die later plukken en het vlees terug in de soep. Heel lekker bovendien.
- 1 kg droge spliterwten
- 4 l water
- 4 st middelgrote preien, in dunne ringen
- 1 st kleine knolselderij, geschild en in blokjes van pakweg 1 x 1 cm
- 4 st ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 3-4 st laurierblad, gekneusd (dus vers)
- 2 st groentenbouillonblokjes
- 4 st aardappels in blokjes van 1 x 1 cm (niet noodzakelijk)
- 2 st varkenspoten
- peper uit de molen en wat zout
- 150 gr winterpeen, klein gesneden (niet noodzakelijk)
-
Doe de spliterwten met het water, de bouillonblokjes en de varkenspoten in een ruime pan en breng dit aan de kook.
-
Terwijl dit op laag vuur doorkookt, maak je de rest klaar.
-
Na een uurtje of wat doe je stap voor stap de groenten en kruiden ingrediënten in de soep. Wij doen de prei in twee delen; een deel dun gesneden ringen op het laatst, zodat er nog wat beet is.
-
Na in totaal circa twee uur vis je de varkenspoten uit de soep. Laat ze wat afkoelen.
-
Met een goede staafmixer pureer je de massa en voegt de apart gehouden prei toe.
-
Afgekoeld? Haal het zwoerd (vel) van de poten af. Pluk het zachte vlees van de botten, snijd het eventueel kleiner in blokjes. Doe het terug in de soep. Nog even doorkoken.
-
Als je worst lust, doe dan ook tijdig de rookworst (in schijfjes) in de soep, zodat het warm wordt.
12 januari 2014
Al enige tijd liggen de poten van Hamlet, een bonte bentheimer van De Broer in Laren Gld, in onze vriezer. Nu in de soep. Het blijkt eigenlijk één poot in tweeën: een stuk bovenbeen, de knie en het scheenbeen. Het hoefje ontbreekt.
Vandaag om 16:11 uur is Ella geboren. Dochter van Mirte en Hans. Wij zijn weer opa en oma – we waren bewust jonge ouders, we zijn nu onbewust jonge oma en opa. Dus het moet gezegd: de soep heeft een paar uur niet op het vuur gestaan, na het toevoegen van de meeste ingrediënten en het plukken van het vlees.
10 januari 2015
Toeval of niet, maar we maken weer deze erwtensoep – met poten van Aagje – en overmorgen is Ella één jaar oud.
19 december 2021
We hebben acht varkenspoten! Enige tijd geleden zijn twee zeugen, Janneke (bijna 12,5 jaar oud) en Kaatje (5 jaar oud) geslacht. Janneke was de eerste Bonte Bentheimer die, tezamen met Jet, augustus 2009 bij ons kwam. Er waren toen nog waar weinig van dit ras varkens in Nederland. Voor Janneke besloten we een voltooid leven. Ze begon ouderdomstrekken te krijgen. Kaatje heeft met Hakim voor genoeg nakomelingen gezorgd. De genenpoel moet divers blijven. Hakim is naar Sengersbroek gegaan. Hun zoon Hagar is gebleven en Helga is gekomen om voor nieuw kroost te zorgen en zo het ras – en dus de biodiversiteit – in stand te houden.
Wat een leuke site is dit.
Leuk geschreven ook!
Dank voor het compliment.
Lekker recept zo te lezen, ik ga het zeker maken als het wat kouder word.
Prima recept, kan niet anders zeggen. Maar dat bouillonblokje he, dat heeft zo’n kind toch niet nodig. Bosje maggiblad, selderie (knol en/of blad) en zo nodig afmaken met snufje zout na afloop.
Eerlijk is eerlijk, ik gebruik ook af en toe nog een bouillonblokje, maar eigenlijk zijn het zoute klonten zonder veel meerwaarde.
Laat eerlijke ingrediënten maar hun werk doen.
Zeer goed op gemerkt bouillonbloken zijn zout blokken, zet het vlees op in koud water met een beetje zout.
Afschuimen en dan de schil van gewassen wortel, knolselderij, prei, 2 uien, foulie, peperkorrels, tijm,laurier 6 blaadjes droge of 3 verse, doe de kruiden in een zakje en hang deze in de pan.
Laat het zachtjes gaar worden en haalde groente er uit samen met het zakje gooi dit weg en verwerk het vlees in stukken, blancheer de gesneden groente in brunoirs ( blokjes ) gesneden en in dunne plakjes ( prei )
Maak de boullion met de geweekte erwten aan de kook als deze gaar zijn voeg er het vlees en de groente toe deze zijn beet gaar en dat is het lekkerste bij de erwtensoep, dus GEEN bouillonblokjes.
MVG Petit-Jean
Wordt het vet(zwoerd) van de varkenspoot niet gebruikt?
Verder niet, nee. Het is een ‘slappe massa’ die de soep nogal teniet zal doen. Anders dan zwoerd uitbakken/grillen heb ik me (nog) niet verdiept in andere toepassingen voor huis-tuin-en-keukengebruik. Industrieel wordt het varken tot het laatste haartje gebruikt.
Opgebakken zwoert van de poten is een delicatesse, heerlijk .
Goed, ik ben wat laat, zeven jaar na plaatsing, maar hij staat nu op. De geur alleen al is vijf sterren waard. Mijn keuken ruikt net zoals die van m’n moeder vroeger. Ik popel!
Hahahaa, leuk! Laat het je smaken!