Everzwijn met bokbier

bron: De Volkskrant (Marcus Huibers herfst 2007)
1,5 kg zwijnenbout; 2 eetl. koekkruiden; 200 gr lichtgerookt spek, in grote dobbelstenen; 3 uien, in ringen; 6 tenen knoflook, fijngehakt; 1 eetl. jeneverbessen, fijngewreven (vijzel); 3 laurierblaadjes; 4 dl. wildfond; 5 dl. bokbier; 3 eetl. mosterd; 3 plakken ontbijtkoek (peperkoek); peper & zout; olijfolie

Verwarm de oven voor op 125o C. Snijd de bout in grote stukken. Kruid ze royaal met peper, zout en de koekkruiden. Bak eerst het spek met wat olijfolie in een koekenpan en hevel het daarna over in een ovenvaste braadpan. Bak de stukken zwijn, in porties, eveneens in de koekenpan, bruin, en doe ze daarna ook in de braadpan.
Bak de fijngewreven jeneverbessen met het ui en de knoflook ook in de koekenpan en doe ze daarna bij het vlees.
Zet de braadpan op het vuur, voeg laurier, fond en bier toe. Breng de boel aan de kook. Doe het deksel op de pan en zet het ca. 2½ uur in de oven. Of iets langer. Af en toe roeren.
Maak het stoofvlees af met mosterd en bind de saus met de plakken ontbijtkoek – die lossen vanzelf op.

Nog niet gemaakt

5 januari 2008
Wij hebben begin september onze gordijnen bij Sfeer, Interieur & Advies gekocht. Toen eigenaresse Annemarie hoorde dat wij onze eigen groenten verbouwen, dat we nogal ecologisch bezig zijn, vertelde ze dat zij en haar man een kweepeer in de tuin hadden geplant en dat haar man ook jaagt. Bij de prijsonderhandeling heb ik dus, naast de gordijnen, tevens één everzwijn bedongen. Op dat moment was de jacht erop nog niet geopend. Kort na die tijd stond dit recept in De Volkskrant. Op het zwijn wachten we nog. Onlangs e-mailde Annemarie met Marijke: het zwijn komt, beloofd is beloofd.


4 augustus 2017
Nog steeds geen zwijn gezien. (We zochten zo-even op recepten waarbij “nog niet gemaakt” staat, want dat wordt hoog tijd om die eens te bereiden. En toen kwam deze er ook bij.)


OPMERKINGEN
1.    Volgens Marcus Huibers moet het een jong everzwijn zijn: en marcassin. Oud zwijn is te sterk van smaak.
2.    Opdienen met een stamppot.
3.    Het is een vrij klassieke manier van wildstoof maken. Zie ook de hertstoof.

Plaats een reactie