Farfalle al cavolo nero con olio nuovo

Farfalle met palmkool en nieuwe extra vierge olijfolie
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
20 min
 

Een goddelijk en bovendien nog redelijk snel te maken pastagerecht dat schittert door zijn eenvoud. Palmkool, knof, olijfolie, pasta en wat kaas erover.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: The River Café
Ingredienten
  • 750 gr palmkool
  • zout
  • 4-6 tenen knoflook, velletje eraf, beetje gekneusd (grote tenen, kleine tenen)
  • 150 ml nieuwe extra vierge olijfolie
  • 240 gr farfalle, gigli, orecchiette pasta, geen slierten
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt, voor erover
Bereiding
  1. Zet een pan water op, waarin de palmkool kort wordt gekookt.

    Zet een pan water op, waarin de pasta wordt gekookt.

  2. De palmkool van de bladsteel strippen (stelen op de composthoop of aan de Bonte Bentheimers voeren) en het groen goed wassen.

  3. Als het water voor de palmkool kookt, knikker de knoflooktenen er in (het officiële recept doet het ietsje anders) en doe wat zout in het water.

  4. Doe de palmkool in het kokende water en kook enkele minuten.

  5. Giet af in een zeef (de knoflooktenen dus gewoon erbij) en druk met een lepel de inhoud in de zeef wat aan, zodat het meeste water weg is.

  6. Doe de pasta in de pan. (Een droge pasta neemt vermoedelijk 8 minuten kooktijd?)

  7. Doe de palmkool met knof in een keukenmachine of ruime maatbeker. Giet er meteen een slok olie bij (pakweg 75 ml). Pureer, niet al te glad, het moet een wat grove saus worden, geen glad babyvoer 🙂

  8. Doe er een beetje zout bij en nog wat olie. Pureer weer.

  9. Pasta klaar? Afgieten en meng met de palmkoolmassa, Roer goed door, zodat de pasta dik onder de saus zit.

  10. Schep op de borden.

  11. Als je nog olijfolie hebt of nog meer wilt toevoegen: giet een spoortje over de borden en bestrooi met kaas.

Opmerkingen
  • Het staat of valt bij goede ingrediënten.
  • In het originele recept worden niet alle knoflooktenen meegekookt, maar min of meer rauw aan de saus toegevoegd.
  • Wij hebben de peper weggelaten. Niet nodig. In het originele recept staat het ook en nergens waar de peper wordt toegevoegd. We hebben het niet gemist.

 

3 oktober 2022
Potverdorie, dit hadden we eerder moeten ontdekken. Wat een goddelijk gerecht. En zo eenvoudig.

Het is elke dag weer een verrassing wat we gaan eten. Je loopt de moestuin in en kiest wat. Palmkool. Maar wat te maken? Op de PC is een parkeerplaats van recepten en notities met het idee die ooit eens te maken. Bladerend door wat palmkool recepten dit. Opgeslagen op 11 juli 2004. Hoogste tijd!

Originele recept voor zes personen, uit The River Café van Rose Gray en Ruth Rogers, 1995.

Plaats een reactie

Waardering