Frittata met courgettes en basilicum

uit: De Klassieke Italiaanse Keuken van Marcella Hazan
125 gram zeer dunne plakken ui; 4 eetl. e.v. olijfolie; zout; 3 middelgrote (kleine) courgettes; 5 eieren; 100 gr. vers geraspte Parmezaanse kaas; zwarte peper uit de molen; 6 tot 8 basilicumblaadjes in stukken gescheurd of grof gesneden; 25 gram boter

Doe de ui en olijfolie en wat zout in een wijde pan op een laag vuur. Leg het deksel op de pan. Bak de uien tot ze zacht en flink geslonken zijn. Haal het deksel van de pan en bak de uien tot ze goudbruin zijn. Was onderwijl de courgettes, ontdoe ze van de uiteinden. Snij ze in plakken van een ½ cm dik. Doe courgettes en wat zout bij de uien als deze goudbruin zijn. Bak de plakken courgettes lichtbruin.  Haal de pan van het vuur. Schep het mengsel van ui en courgettes er uit. Laat wat uitlekken.
Verwarm de grill voor (180o C).
Roer de eieren door elkaar met de Parmezaanse kaas en peper en evt. nog wat zout. Meng de eieren met het afgekoelde ui-courgette mengsel. Doe de basilicum er op het laatst bij. Verhit boter in de koekenpan (evt. met een scheut olijfolie). Niet te heet; de boter mag niet bruin gaan worden. Als de boter begint te schuimen wordt het mengsel in de koekenpan gegoten, terwijl u het met een vork roert. Zet het vuur heel laag. Als de frittata alleen van boven nog nat is, in de oven schuiven en afbakken.

17 juli 2005
Voor de lunch met Mirte en Francesco, haar vriend, half-Italiaan. Ik noem hem steevast Romario, waarom dat gebeurt weet ik niet.

OPMERKINGEN
Ik heb een grote koekenpan gebruikt en de ui zonder deksel gebakken. De courgetteschijven werden niet echt goudbruin. Te veel courgette om goed te kunnen bakken. Courgette was wel gaar en de frittata was lekker. Frittata bleef wat plakken aan de pan. En leek wat schuimig. Ik denk dat ik de eieren te veel heb opgeklopt, in plaats van rustig door elkaar geroerd.

Plaats een reactie