Voorjaarsquiche

Uit de køken van MergenMetz
5 fikse snijbietbladen met stelen, scheidt blad en stelen; 2 tenen knoflook, fijngesneden; 1 ui, idem; 175 gr (of bekertje van 250 gr) ricotta; 5 eieren; 75 gr erwtjes; 75 gr peultjes; 4 kleine courgettes met bloem – bloem en vrucht losmaken; 90 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt; wat olijfolie; peper en zout; bladerdeeg of hartig deeg

Voorjaarsquiche - groenten.jpg25 juni 2012
Sterrengroentenkok Alain Passard is in Nederland. Boekpromotie. En culiland hangt aan zijn lippen. Zo gaat dat.
Wij spelen vandaag de minder verfijnde, zeg maar gerust: lompe, Passard. Want het weer van de afgelopen dagen maakt een mens niet vrolijker. Het heet zomer te zijn. Na ons de afgelopen dagen schier ongans te hebben gegeten aan allerlei variaties met peultjes, grote borden opgemaakte sla en gisteren, zondag, niet-koken, heerlijke oude schapenkaas van deOuwendorperhoeve met verse, zo uit de dop, tuinbonen, was de inspiratie weg. Om nu wééér sla te eten, om nu wééér peultjes te eten, om nu wééér tuinbonen te eten.  
Enfin, op zulke momenten sla ik Smaakvrienden open en zie wat bij elkaar kan. En dan borrelt er vanzelf iets op. Zoals deze uitstekende quiche die het aardse van de stukjes snijbietstengel leuk combineert met het zoete van de erwtjes.

Bereiding

Verhit de oven voor op 220o C.

Voorjaarsquiche - voorgebakken bodem vul 1.jpgTrek het de hand het bladgroen van de snijbietstelen. Was het blad (als sla) en zwiep het droog. De stelen ook wassen en in stukjes snijden.
Verhit wat olijfolie in een kasserol (gietijzeren pan). Smoor daarin de ui en de stukjes snijbietstengel. En de knoflook. Al met al een tien minuten. Niet echt bakken. Desgewenst het deksel op de pan. Ondertussen bakt u de quichebodem voor.
Maak een glad beslag van de eieren en de ricotta. Ontdoe de courgettebloemen van steel en bloembasis, zodat u alleen het bloemblad heeft. Snijd of scheur ze in repen. Tezamen met de geraspte kaas en de erwtjes door het beslag roeren.

Voorjaarsquiche - voorgebakken bodem vul 2.jpg

Scheur het snijbietblad in grove stukken en doe het in de kasserol. Doe ook de peultjes erbij. Schep om en laat het blad slinken. Niet te lang en ook niet langer dan dat. Vuur uit, afkoelen.
De voorgebakken bodem vult u met 80% van de inhoud van de pan.

De rest in de pan leegt u in het beslag, even doorroeren. En met een grote soeplepel drapeert u het beslag over de groenten in quiche. Beetje schudden opdat het zich netjes verdeeld en huppekee, een kwartier tot twintig minuten in de oven. (Even checken: deeg mooi bruin en inhoud stevig. Dan is het klaar.)

Voorjaarsquiche gebakken heel.jpg

 

Voorjaarsquiche gebakken punt.jpg

OPMERKINGEN
Ik was met eens fikse snuf zout misschien aan de matige kant, hoewel het uitmuntend smaakte.
Onze erwtjes zijn uit de hand gelopen peultjes.

Plaats een reactie