Officieel een bijgerecht van gebakken aardperen en verse paddenstoelen (oesterzwammen, shiitakes, eekhoorntjesbrood, champignons, eikhaas, enzovoorts), wat knoflook en peterselie. Maar ook goed als hoofdmaaltijd.
- 500 gr aardperen, geschild en in dunne plakjes
- 500 gr verse paddenstoelen, verticaal door de steel, in net zo dunne plakjes
- 1 eetl knoflook, fijngehakt minstens een kwartier voor het de pan in gaat
- 3 eetl peterselie (echte, de platte dus), blad fijngehakt
- peper uit de molen en zout
- 3 eetl olijfolie
-
Bak de knoflook in de olie, op halfhoog vuur in een braadpan of koekenpan (voldoende grootte nemen) tot ze goudbruin is.
-
Doe de peterselie erbij. Roer een paar keer om en leg dan de paddenstoelen en aardpeerschijfjes erbij. Schep een paar keer goed om, strooi er peper en zout bij en zet het vuur zeer laag en doe het deksel op de pan.
-
De paddenstoelen zullen vocht afgeven. Laat pruttelen terwijl je af en toe omschept, tot alle vocht is verdampt en de aardperen zacht genoeg aanvoelen. Als er nog vocht in de pan zit terwijl de aardpeerplakjes gaar zijn, haal dan het deksel van de pan en zet het vuur hoger om het vocht te laten verdampen
-
Dit gerecht kan tevoren worden klaargemaakt. Wel langzaam en goed opwarmen en af en toe de aardperen en paddenstoelen omscheppen.
3 december 2006: paddenstoelen uit blik gebruikt en per abuis een blik cantharellen. Uitzonderlijk lekker gerecht. Veel, maar niet te veel peper gebruiken.
18 december 2024: verse shittakes, verse oesterzwammen, verse champignons – we zijn in de paddenstoelen nadat we de achtergrond ervan hebben beschreven. En nu de gezondheid van oesterzwammen en shiitakes kennen.
3 december 2006
Zoals dit paddenstoelen-recept is beschreven is het een bijgerecht. Wij hebben het vandaag als hoofdgerecht gegeten. Dit is ruim voldoende genoeg voor twee personen.
18 december 2024
Wat? Is het 18 jaar + 2 weken later? Er stonden nog geen foto’s bij dit recept, dus daarom vanavond gemaakt. En het was erg lekker. Als complete maaltijd.