Winterse aardperensalade

Uit: Groentekookboek
1kg aardperen, schoongeborsteld; 125 gr gepelde (steur-)garnalen; olijfolie-vinaigrette; peterselie, veel en gehakt; bieslook of lente-ui (of ui); optioneel: 6 ongepelde garnalen

Kook de aardperen in de schil. Trek de schil eraf en snijd ze in mooie plakken (zie opm. 1). Te zachte stukken dus niet gebruiken (bewaren voor de soep of puree). Leg de plakken in een ondiepe schaal en daarover de garnalen. Giet er wat vinaigrette over om de salade wat vochtiger te maken en strooi er flink wat van de verse kruiden over. Leg de ongepelde garnalen bovenop. Goed gekoeld serveren.

18 december 2010
Volgens de documenteigenschappen hebben we dit recept op 1 december 2007 opgevoerd. Maar tot vandaag nog niet gemaakt. En omdat we alle receptuur die op onze website staat moeten hebben bereid, is vandaag de dag. Eigenlijk woensdag al, want toen kochten we de garnalen. Noorse garnalen, dat dan weer wel. Het moet kunnen. Hoewel smakeloos ten opzichte van de Hollandse, heel goed voor dit recept. Blijkt achteraf. (Of stuurde mij mijn smaakgevoel?) We hadden een soort van gereduceerde pre-Kerst familie samenzijn; geen echt Kerstdiner maar wel gezellig eten en drinken. Dit was een voorgerecht. En het moet gezegd, iedereen was vol lof over de smaak. Een absolute blijver. En dat heeft meer dan drie jaar liggen wachten.

OPMERKINGEN
1)   Ik heb de aardperen vooraf geschild en in brokken van gelijke grootte gesneden. Dit i.v.m. een gelijkmatige garing. Pas op met het koken: aardperen kunnen bij wijze van spreken tien minuten keihard blijven en dan in een halve minuut papgaar worden. Na het koken afgieten en onder koud water de garing stoppen. Ze mogen gerust een beetje hard zijn. In plakken snijden.
2)   We hebben geen bieslook. Wel ui heel fijn gesneden en over de laag aardpeerplakjes gestrooid. Daarover rijkelijk peterselie, daarover de garnalen en dan nog een beetje peterselie.
3)   Dressing: gemaakt van goede olijfolie van Dominio Vale do Mondego, peper, wat zout en witte wijnazijn.

 

Plaats een reactie