Gegratineerde witlof met Hollandse garnalen

Witlofgratin met Hollandse garnalen
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
19 min
 

Betrekkelijk eenvoudig gerecht van vooraf ietwat gestoofde witlof, gemengd met garnalen en bedekt met wat kaas. En dat onder de grill. Jummmm

Gang: Hoofdegerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Ingredienten
  • 10 st stronkjes witlo(o)f, in ringen gesneden (kontje weg)
  • 250 gr Hollandse garnalen (wij spoelen ze goed af)
  • 2 dl room
  • wat nootmuskaat (½ theelepel of zo)
  • 4 st eierdooiers, losgeklopt
  • ½ citroen, alleen sap
  • peper uit de molen & zout
  • geraspte kaas (Parmezaanse)
  • broodkruim
  • 1 klont(je) roomboter
Bereiding
  1. Neem een ruime koekenpan, smelt de boter en smoor daarin de witlof. Schep regelmatig om en niet te lang.

  2. Doe de room erbij, nootmuskaat,peper & zout en de citroensap,. Meng goed. Als de witlo(o)f begint te garen, stoppen.

  3. Laat een beetje afkoelen. Meng de garnalen en wat van de geraspte kaas erdoor en dan de losgeklopte eidooiers.

  4. Beboter een ovenschaal en schep de massa er in. Strijk glad.

  5. (Wij zetten de schaal eerst een minuut of zes in de oven op 180 graden.)

  6. Meng de rest van de geraspte kaas met het broodkruim en verdeel dat over de schotel

  7. Zet de schaal dan onder de bovengrill en laat het mooi bruin worden.

Opmerkingen

Het is een beetje inschatten. Hoe gaar wil je het hebben. Stollen de eidooiers (?) of laat je het vochtig. Maar eigenlijk kan je het niet fout doen.


6 april 2021
De sneeuw en hagel gieren om het huis. Na lente van twee dagen, kwam de zomer van een dag. Nu is het weer winter.
“Aprilletje zoet, heeft nog wel eens een witte hoed,” zei Maartje. Dat gezegde kende ik niet. Maar hoe waar vandaag.

Bij Hanos was een pak Hollandse garnalen van Solt, met een houdbaarheidsdatum van +3, flink afgeprijsd. En het is de tijd voor witlof. Dus garnalen gekocht en ’s avonds deze schotel gemaakt. Marijke vond het verrukkelijk. Ik had verwacht dat het eigeel de room iets zou doen stollen. Niettemin zeer smakelijk.

Plaats een reactie

Waardering