Fantoomgroei op tv

Bijna een jaar geleden verscheen het boek Fantoomgroei dat feilloos duidelijk maakte dat de economie groeide maar de inkomens pijnlijk achterbleven. Op 11 april 2021 start een documentaire tweeluik ‘Scheefgroei in de Polder.’ Kijken!

Na het verschijnen van het boek Fantoomgroei werd er in de Tweede Kamer over gedebatteerd en zelfs Rutte, toch wel de steun en toeverlaat voor de multinationals, maakte het zijn toehoorders duidelijk dat er iets scheef was gegroeid. En na het debat dronken ze een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

Zouden de politici in deze fase van kabinetsformatie nog herinnering hebben aan hun uitspraken in deze video?

Het was geen grap, maar donderdag 1 april 2021 – 21 jaar na de grootste millennium beursbubbel – haalde de AEX de grootste slotstand ooit, aldus NOS Nieuws. Gejubel alom, maar ook dit is een bubbel. Door de rente op spaartegoeden van nul procent, of zelfs negatieve rente, gaat menigeen in aandelen en stijgen de koersen. Uitgezonderd gewiekste handelaren wordt niemand er beter van. De werkelijke economie lijdt onder covid-19.

Beurs op recordhoogte, hoogste slotstand AEX ooit: 708,43

Bij wijze van uitzondering nemen we het persbericht van AtlasContact over:

Scheefgroei in de polder

In het nieuwe BNNVARA-programma ‘Scheefgroei in de polder’ onderzoekt Jeroen Pauw met Sander Heijne – auteur van Fantoomgroei – en Jeroen Smit hoe het kan dat het gros van de gewone mensen in hun dagelijks leven slechts weinig terugziet van de economische groei. En hoe we kunnen bouwen aan een samenleving waarin niet slechts enkelingen profiteren van groeiende welvaart, maar waar iedereen goed mee kan doen. Waarin werken loont en onze welvaart niet ten koste gaat van die van onze kinderen.

‘Scheefgroei in de Polder’ is op 11 en 18 april om 21.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

In de eerste aflevering gaan ze in gesprek met gewone, hardwerkende Nederlanders wiens lonen de afgelopen veertig jaar niet voldoende zijn meegegroeid met de economie, voor wie huizen onbetaalbaar zijn, voor wie sparen niet aan de orde is, en die genoegen moeten nemen met steeds flexibelere contracten en steeds minder sociale zekerheid.

In de tweede aflevering kijken ze vooruit met prominenten die ideeën hebben hoe we het tij kunnen keren. Wat is er nodig om nu vol in te zetten op een rechtvaardige, gelijkwaardige en duurzame toekomst? En wat moeten we laten? Te gast zijn onder andere Kim Putters (Sociaal Cultureel Planbureau), Mariëtte Hamer (Sociaal-Economische Raad), Rahma el Mouden (schoonmaakbedrijf Mas) en Hans de Jong (Philips Nederland).

Plaats een reactie