Gewokte komkommer met kruidig gehakt

Gewokte komkommer met kruidig gehakt
Voorbereiding
1 uur
Kooktijd
10 min
 

Geheel en al in Chinese stijl: plakjes komkommer met gemarineerd gehakt maken een zeer smakelijk maal.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Chinees
Voor: 4 Personen
Auteur: Serious Eats
Ingredienten
  • ca 1 kg komkommers
  • zout
Voor het gemarineerde vlees
  • 250-400 gr gehakt (varkens-, runder-, geiten- of schapen, zoals wij)
  • theel sojasaus
  • theel Chinkiang rijstazijn (donkere Chinese azijn)
  • 1 theel arachideolie
  • theel nam-pla (Thaise) of andere Aziatische vissaus
  • ½ theel maizena
Voor het wokgerecht
  • 3 theel water
  • 1 theel sojasaus
  • theel sesamolie
  • ½ theel maizena
  • arachideolie
  • 1 theel chilivlokken
  • ½ bol knoflook (of stuk of 6 kleine tenen), in dunne plakjes
en gekookte rijst
  • bruine basmati (heeft lange gaartijd)
Bereiding
Allereerst de concommeren
  1. Snijd ze in de lengte doormidden, haal met een lepel de zaadlijst eruit. Schil ze min of meer, groene strepen schil mogen gerust blijven.

  2. Snijd ze in plakken van ½ cm, een mandoline is dan heel handig.

  3. Uiteindelijk houd je 80% gewicht over, dus die kilo wordt 800-850 gram

  4. Leg de halve schijven in een kom, bestrooi goed met zout en meng het. Laat vervolgens zeker een half uur staan.

En dan het vleesch
  1. Maak een marinade van de sojasaus, azijn, vissaus, arachideolie en de maïzena.

  2. In een kom: doorkneed het gehakt met de marinade. Zet koel weg. Minstens een half uur.

Saus voor het wokken
  1. Meng het water, de sojasaus, de sesamolie en de arachideolie met de maizena. Goed roeren tot de maizena is opgelost.

De bereiding
  1. We gaan ervan uit dat je de rijst inmiddels al hebt opgezet. De kooktijd is lang, wij gebruiken een hooizak. Na enige tijd koken zetten we het daar in om verder te garen. En het blijft dan ook lang heet.

  2. Spoel de komkommer goed. Dat wil zeggen: erg goed. Anders wordt het gerecht te zout. (Wij hebben na een paar keer spoelen de komkommer een kwartier in water gelaten.) Genoeg gespoeld? Droog de komkommerschijfjes in een schone theedoek.

  3. Verhit een scheut olie in de wok. Als het goed heet is, het vlees er als een plak inleggen. Dat mag een halve minuut zo bakken.

  4. Maak het dan met een spatel los en rul, doe de chilivlokken erbij. Roerbak.

  5. Als het mooi bruin is, uit de wok nemen en in een kom terzijde zetten.

  6. Veeg de wok schoon en verhit weer een scheutje olie.

  7. Wok dan een tiental seconden de knoflook en doe de komkommer erbij. Goed omscheppen. Doe het vlees erbij.

  8. Doe dan de saus voor het wokgerecht erbij. Schep goed door en door en wok een halve minuut of zo.

  9. Schep rijst in of op de borden en daarop het komkommer-gehaktwoksel.

  10. Eet smakelijk!

27 augustus 2024
De emmer komkommers is nog niet leeg. Na gisteren de Soba noedels met gehakt en komkommer nu dit gerecht. Geen geitengehakt, maar schapengehakt (van een zwartbles ooi). Uiteindelijk lijkt het allemaal op elkaar, maar door de specifieke smaakmakers verschilt het terdege.
Mrs. M vond ook dit erg lekker. “Is er nog meer?” Nee. We koken vrij precies, anders blijf je dooreten van al het lekkers 🙂

Plaats een reactie

Waardering