Het Bittere Gewas
12 november 2012
Een gerecht in de geest van Voetprint Cooking. Er zijn betrekkelijk weinig groenlofrecepten te vinden. Ja, veel variaties van de stamppot al dan niet met spekjes en rauw, als (onderdeel van) salade. Dit recept hadden we lang geleden ergens opgeduikeld en bivakkeerde sindsdien op de harde schijf van de PC. Met nog wat potten seitan in de kelder, was de conclusie snel getrokken.
Bitter is een vergeten smaak. Bij de gewasveredeling is het er uit geselecteerd omdat 'de consument er niet van houdt'. Wij, mrs. M en ik, houden er wel van: het bittertje in ouderwetse spruiten, het bittertje in radicchio (roodlof) of witlof. Groenlof is het zusje van witlof.
We aten het met bruine basmatirijst. Dit is een best wel bitter gerecht, eerlijk gezegd. Het kan aan onze groenlof liggen, aan onze aarde, wie weet.
Mrs. M had een lumineus idee: een scheutje Thaise chilisaus (sweet chili sauce) erbij. En die combinatie maakt het wel erg lekker.
Bereiding
Maak de groenlof schoon door de mindere buitenste bladeren te verwijderen. Spoel desgewenst eerst het ergste vuil eraf. Snijd het in dunne repen en was dit. Slinger droog met een slazwieper. Terwijl de rijst gaart (de volkoren basmati die wij gebruikten heeft 20 minuten nodig), verhit u wat olie in een ruime gietijzeren pan (kasserol) of wok.
Het navolgende duurt minimaal tien minuten: Bak de ui glazig, doe de knoflook en kerrie en komijn erbij. Roerbak heel even. Doe de seitan erbij, besprenkel met citroensap en strooi het schepje kaneel erover. Een minuut of vijf roerbakken. Doe de groenlof erbij en vijf tot tien minuten roerbakken, dus regelmatig omscheppen. Het moet geen slappe hap worden.
2. Bij het originele recept staat dat in plaats van seitan ook (lams-)gehakt kan worden gebruikt.