Handen vrij met Nivona 767

Ons handenbindertje is afgeschreven. In de onlangs op de markt verschenen Nivona 767 Café Romantica hebben we onze nieuwe koffiemachine gevonden. Best wel fijn, een apparaat dat je vertelt wat er gaande is en zichzelf uitschakelt als er te lang geen koffie is getapt. 

In de drie dagen dat we Nivona in huis hebben, heeft ze ons leven een positieve wending gegeven!

Oké, toegegeven, dit is grappig bedoelde TelSellTaal. Maar eerlijk is eerlijk: nu realiseren we ons pas goed hoe we ons iedere dag weer ergerden aan de Saeco Talea Giro.

Handen vrij met Nivona 767 2 met kruis -kleinEind 2007 namen we onze eerste espressomachine, de Saeco Talea Giro (thans Philips Saeco) in gebruik. We schreven er een artikeltje over. (Met een aanbeveling voor Max Havelaar-koffie, maar daar zijn we al weer jaren geleden van afgestapt. We hebben nu ontzettend eerlijke koffie van Illimani. En over fairtrade is het laatste woord nog niet gezegd.)


Irritant rood knipperend uitroepteken

Uiteindelijk was Saeco incontinent. Het water sijpelde uit alle kieren en spleten.

Meest kenmerkend aan de Saceo was het regelmatig irritant rood knipperende uitroepteken. En omdat de gebruiksaanwijzing niet naadloos aansloot bij de praktijk, was het telkens zoeken naar wat de oorzaak ervan kon zijn. Van volle prutbak, lege watercontainer tot de zetunit schoon spoelen. Uiteindelijk werd die queeste een ergerniswekkende dagelijkse routine. We leefden er vijf jaar mee. En nu waren we het zat; mede omdat ze flink lekkage begon te vertonen.

Omdat we zelf pakweg vijf à zes espressi p.p.p.d. drinken en er vrijwel dagelijks bezoek over de vloer is, schatten we dat de Saeco minstens 22.000 koppen koffie heeft gemaakt. Dat dan weer wel.


Handen vrij met Nivona 767 1Kostprijs per kopje

De inflatie van 2008 (2007 rekenen we niet meer mee) tot en met 2012 bedraagt 11,01%. Voor € 111,01 koopt u nu evenveel als voor € 100 op 1 januari 2008. Voor de € 355 die we toen investeerden betekent dat nu een waarde van € 394,08. Gemiddeld over de jaren is dat € 375. Per kopje kostte de machine dus 1,7 cent. 
De opvolger, de Talea Giro Plus is nu (21 november 2012) in de aanbieding van € 499 voor € 349. De recensies bij BOL.com zijn overwegend positief.


Nivona instrueert

Na de Saeco is de Nivona een verademing

Het is net als met veel eerste dingen die een mens aanschaft: na enig gebruik ervan weet je waar een opvolger wel en niet aan moet voldoen. Via PuurKoffie (Weverstraat, Oosterbeek) schaften we de spiksplinternieuwe Nivona 767 Café Romantica aan. Het apparaat wordt al enige tijd door diverse winkels te koop aangeboden, maar was tot voor kort niet echt leverbaar. De Nivona 767 is wel beduidend duurder dan de Saeco, maar dan heb je ook iets. In elk geval minder ergernis.


Handen vrij met Nivona 767 3Het apparaat lijkt met je te praten. Volgens de gebruiksaanwijzing mag je ook niet de prut- en lekbak legen zonder dat Nivona dat via haar display heeft verordonneert. Lekbak legen. Bonen bijvullen. Watertank vullen. Niets zoeken naar aanleiding van een knipperend uitroepteken: het staat er gewoon geschreven. Dit is fijn. Het lijkt wel iemand die met je communiceert.


Ergonomisch

Handen vrij met Nivona 767 4Het apparaat zit behoorlijk ergonomisch in elkaar. Alles is instelbaar en de programma’s voor de diverse koffiesoorten zijn aanpasbaar. Wij tappen espresso in een kopje van 60 ml. (Nou ja, dan mag het eigenlijk geen espresso meer heten.) Het wordt geleverd met een melktank, voor degenen die opgeschuimde melk in de koffie willen.
Het waterreservoir is groot: 1½ liter. De lek- en prutbak schuif je makkelijk van voren eruit en de bonen bovenin. Het ding kan dus met de rechterkant tegen een afscheiding staan. Muur of, zoals bij ons, de koelkastwand.
Nivona is iets langer (dieper) dan Saeco, maar smaller en iets minder hoog. Ze past goed op een standaard aanrecht.


Economisch
en goed voor de relatie

En de koffie? Uitstekend! Zelfs de temperatuur is programmeerbaar.
Na enkele minuten ongebruik, vervalt Nivona in een spaarstand – eco, zegt ze – en na een half uur, uur of meer schakelt ze uit. Deze tijden zijn programmeerbaar. Vaak bleef de Saeco bij ons lang aan staan. Soms wel eens de hele dag. Dan foeterden we ‘s avonds laat op elkaar:
“Oh! Verdorie! Het ding staat nog aan! Je bent vergeten hem uit te zetten!”
“Ik vergeten? Ik? Jij! Jij hebt het laatst koffie getapt!”
Hoewel we tijdje een verbruiksmeter tussen steker en wandcontactdoos hadden geplaatst, werd het echte verlies niet duidelijk. We troostten ons bij de gedachte dat het stroomverbruik in ruststand kennelijk onmetelijk klein was.


Links

Brochure Nivona

 

1 gedachte over “Handen vrij met Nivona 767”

  1. De service van Lensen Huishoud BV, de leverancier van Nivona in Nederland, is uitstekend!

    Januari 2015, na 7728 keer te hebben getapt in twee jaar, was de machine toe aan een onderhoudsbeurt. Dat kost, incl. transport, 140 euro. Stel dat de machine na aanschaf tien jaar meegaat, is dat 95 euro per jaar. In twee jaar dus 190 euro + 140 onderhoud = 330 euro. Voor dat aantal koppen koffie is het 4.2 cent per kop geweest.

    Voor deze Nivona hadden we een Saeco voor 355 euro, in 2008 voor een aanbiedingsprijs bij Makro gekocht. Een apparaat dat ons bezig hield; we noemden het ”ons handenbindertje”. Die is iets van 4,5 jaar meegegaan, maar liep zeker een jaar op zijn laatste krachten. Dus 80 euro per jaar. Voor beduidend mindere kwaliteit en veel meer ergernis.

    Beantwoorden

Plaats een reactie