Boerenkool met gort

Boerenkool met gort

Boerenkool of palmkool en worst maar niet met aardappelen, maar met gort. Een erg leuke en smakelijke variant.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: The Guardian, Riverford Organic Farms en nog zo wat
Ingredienten
  • 4 st niet te grote braadworstjes
  • 300 gr boerenkool of palmkool (cavolo nero), blad van dikke nerf gestript, gewassen en grof gesneden
  • 2 st rode of witte uien, gesnipperd
  • 2 st stevige wortelen, in blokjes
  • 250 gr droge gort (die daarna is geweekt en voorgekookt en uitgelekt)
  • 2 takjes rozemarijn, blad fijngesneden
  • 1 liter kippen- of groentenbouillon
  • scheut olie
  • peper uit de molen en zout
Bereiding
  1. Doe een scheut olie (wij gebruiken arachideolie, omdat die hoge temperaturen kan verdragen) in een stevige (gietijzeren) pan en braad de worstjes om en om tot ze (bijna) gaar zijn en mooi gebruind. Uit de pan nemen en wegzetten.

  2. Op wat lager vuur, in de olie die nog in de pan zit, de ui en wortel smoren.

  3. Als de ui glazig is geworden (af en toe omscheppen) de gort, rozemarijn en bouillon erbij doen. Goed omscheppen en op laag vuur pakweg twintig minuten laten sudderen. Het deksel hoeft niet op de pan.

  4. Op een gegeven moment doe je de worstjes er weer bij om op te warmen.

  5. Als de gort mooi gaar is de kool erbij doen, omscheppen en nog vijf minuten of iets langer mee laten sudderen. Van ons mag de kool wel een beetje beet behouden.

  6. Op smaak brengen met peper uit de molen en zout. Klaar. Opscheppen

Opmerkingen

Geschikt voor echte gort. Dus een gort die je minstens vijf uur moet weken en dan een tijdje koken. Uurtje. Kook hem niet helemaal af (we zouden haast gortdroog schrijven). De finishing touch zit namelijk in deze bereiding en anders wordt de gort pap.

  • De volgende keer een fijngehakt teentje knoflook erdoor proberen.
  • Werkt dus met palmkool en boerenkool en ongetwijfeld nog andere bladkolen.

20 november 2015
In de kast stond nog een geopend pakje gort van De Nieuwe Band. Die heb ik vanmorgen geweekt. In de koelkast lagen nog twee wildzwijnworstjes. Tja. En dan? Beetje googlen op gort en worst – uiteindelijk werd het Engels, barley + sausage en verrek dan zijn er best wel een serie leuke recepten. Ook voor een soep. Maar we kozen voor deze.
Erg smakelijk. Mag blijven.

Plaats een reactie

Waardering