Linzensoep met kokoksmelk en limoen

bron: divers en kokenmetkarin.nl

ca. 375 gr rode linzen; 4 dl kokosmelk (medium blik); 6 kaffirblaadjes (djeroek poeroet / limoenblaadjes); 1 ui, gesnipeprd; 2 tenen knoflook, geperst en 15 minuten laten liggen (waarom? lees dit boek); 2 stengels citroengras, beide in drieën; 3 cm verse gember, fijngesneden; 1 limoen, sap; 3 groentenbouillonblokjes; scheutje olie; 1½ ltr kokend heet water; handje verse korianderblaadjes, fijngehakt; optioneel: naar eigen inzicht wat fijngehakte rode peper of puntje sambal

Linzensoep met kokoksmelk en limoen 2Spoel de linzen en laat ze een tijdje weken in koud water.
In een stevige pan (kasserol) de ui smoren in wat olie. Doe op een gegeven moment de gember en de knoflook erbij en – als u wenst – de rode peper. Kort roerbakken en dan de kokosmelk en het hete water erbij gieten. En niet de bouillonblokjes vergeten.
Roeren een aan de kook brengen. De uitgelekte linzen, limoenblaadjes en de citroengras erbij doen en het sap van de limoen (doorsnijden en boven de pan uitknijpen).
Vuur laag draaien en pakweg een half uur zachtjes laten koken. Dan zijn de linzen wel gaar.

Vis de stengels en de blaadjes uit de hete soep en zet de staafmixer er in. Doe de dingen daarna desgewenst terug en kook nog wat door.

Serveer in borden of kommen met wat koriander erover. Geniet!

15 november 2015
Gisteravond hadden we met Lourdes Delgado, van Chchukululu Chocolate, bij H’eerlijk in Wageningen gegeten. Op het menu stond deze soep. We hebben het niet gekozen, maar aangezien ik deze zondag mijn kookzondag had, heb ik even gegoogled en vond een recept van Karin Luijten. Dat heb ik gebruikt als uitgangspunt en bijna volledig gevolgd 😉

Opmerkingen
Lourdes houdt niet van ‘spicy’ dus geen peper. Werd ook niet gemist.
Werkt ook met groene/bruine linzen.

Plaats een reactie