Van gehakt, gort en kruiden wordt een mengsel gemaakt. Dat wordt in een geblancheerd koolblad gevouwen. Dit is wel een truc. De buitenste bladeren van de kool zijn niet echt geschikt. De allerbinnenste zijn te klein.Dus ontdoe de kool van de grote buitenste bladeren, tot u bij wat lichter, nog steeds groot binnenblad komt. Deze bladeren - nog steeds redelijk groot, iets groter dan uw hand - gaan we gebruiken.
- 1 savooiekool neem daarvan 8 of meer bladeren - of 8 mooie bladeren van Eeuwig Moes
- 600 gr varkensgehakt
- 120 gr gort
- 2 uien fijn gesnipperd
- 1 bol knoflook dus alle tenen, tenen geperst
- scheut olijfolie
- 1 theel venkelzaad
- 1 theel chilipeper fijngehakt
- takje tijm of eetl gedroogde tijm
- 1 citroen alleen rasp
- 1 hand peterselieblad fijngehakt
- 1 kg tomaten uit blik
- 1 eetl rode wijnazijn
- 1 hand vol verse dille fijngehakt (optioneel, het moet er wel zijn)
- zure room
- peper uit de molen
- zout
-
Kook de gort op de aangegeven wijze. (Bij ons staat op de verpakking dat het minstens vijf uur moet zijn voorgeweekt en een uur koken. Kul. Een kwartier tot half uur.) Als het goed is, is al het water in de gort opgenomen. Schraap de gort los en laat het afkoelen.
-
Zet een ruime pan met water op, breng het aan de kook. Vul een ruime kom met koud water. Blancheer de koolbladeren enkele minuten en koel ze snel af in het koude water. In een vergiet laten uitlekken. Zet terzijde.
-
Voor de citroenrasp gebruikt u het best een zesteur.
-
Doe een scheut olie in een stevige pan. Smoor de uisnippers en ongeveer de helft van de knoflook, doe het venkelzaad erbij, de rode peper en de tijm. Laat dit een kwartier of zo zachtjes zweten tot de ui glazig is. Schep in een kom.
-
Doe de varkensgehakt en de gort en de citroenzest en peterselie ook in de kom. Bestrooi met peper en zout. Kneed het geheel met de hand tot een mooi deeg.
-
In een andere pan weer een scheutje olie doen, de knoflook zachtjes aanbakken maar vrijwel meteen de tomaten erbij, azijn, peper en zout. Roer goed door elkaar. Kook gedurende een half uur. Het mag wel wat indikken. Met een staafmixer tot een vrij gladde saus maken. Breng die over in een ruime ovenschaal.
-
Dep de koolbladeren droog. Neem een koolblad in de handpalm. En wel zo dat het begin van de bladstengel zo ongeveer tegen de pols, naast de muis van de hand ligt. Vouw de hand, dus alle vingers ietsje dicht. Leg twee of drie eetlepels gehaktmengsel op het blad, in de handpalm. Dus er ligt een soort van kroket overdwars op het blad in de hand.Vouw het koolblad links en rechts over de uiteinden van de gehaktrol. En rol nu vanaf de pols het koolblad dicht. Een pakketje.
-
Leg het pakketje in de ovenschaal. En dan nog zeven keer 4 en 5. Ze komen uiteindelijk net boven de tomatensaus uit. De ovenschaal moet mooi vol zijn.
-
Zet een half uur in een op 180 graden ingestelde oven.
-
Serveer met een lepel zure room en bestrooi met wat dille - als er nog verse dille is.
- Van de rest van de koolbladeren maakt u de volgende dag wat moois. Of weer Golabki.
- Afhankelijk van de gang kan het ook voor vier personen zijn, ieder twee rollen.
21 november 2018
We zijn met elf personen. Vooraf hebben we al pastinaak-olijvensoep gehad en radicchio met provelone en noten en yacon. Dus iedereen nu één golabki.
Omdat Arwen er was, had ik nauwelijks knoflook gebruikt. Dat was een heus gemis.
De volgende dag hebben we het weer gegeten, ook om het rollen van de koolbladeren te oefenen. Maar toen heb ik veel knoflook door het gehakt gedaan. En het was veel lekkerder.