Pasta met shiitakes

Pasta met shiitakes
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
20 min
 

Snel gemaakte avondmaaltijd met verrukkelijke (grote) shiitakes

Gang: Hoofd- of bijgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Ingredienten
  • 250-300 gr droge pasta (spaghetti, tagliatelle, e.d.)
  • 250 of meer gr shiitakes verse, in plakken, steel wegdoen
  • 1 teen knoflook geperst (kwartier voor gebruik)
  • 1 st ui gesnipperd
  • bosje platte peterselie blad fijngehakt
  • 1 st citroen alleen rasp/zeste
  • 1 à 2 eetl crème fraîche
  • scheutje olijfolie
  • peper vers uit de molen
  • zout
Bereiding
  1. Als we het over shiitakes hebben, hebben we het niet over die mini-dingen in de winkel. We hebben het over hoeden van zo'n 8 cm diameter.

    Verwijder de stelen, snijd de hoeden in (niet al te dunne) plakken.

  2. Breng voor de pasta ruim water aan de kook

  3. Verhit een scheut olie en smoor daarin de ui glazig.

  4. Let op de kooktijd van de pasta, dat zal over het algemeen een minuut of zes à acht zijn.

  5. Doe de pasta in het water; doe de knoflook en de shiitakes bij de ui en schep dat om.

  6. Terwijl de pasta kookt de shiitakes door omscheppen goed laten garen. Het vuur niet te hoog. Doe de citroenrasp erbij en uiteindelijk de peterselie en crème fraîche.

  7. Vuren uit. Pasta afgieten en bij de shiitake-massa doen. Omscheppen en met wat peper en zout op smaak brengen.

  8. Serveer en geniet!

Opmerkingen

Wij letten nooit op het gewicht van de shiitakes. Veel is lekker maar er is altijd een te veel. Die laten we drogen.



24 juni 2019
Het is snoeiheet. Enkele dagen geleden hadden we al rijkelijk van de paddenstoelenstammen die we in “ons bos” hebben staan, geoogst. Maar een deel laten hangen om nog groter te laten worden. Dan zijn ze zoooo lekker. Net vlees, voor de carnivoren onder ons.
Maar nu het zo warm is, drogen ze aan de stam. Dus subiet de rest geoogst en weer dit gerecht gemaakt. Maar nu met wat foto’s. (Verdraaid, de citroenrasp nu vergeten – dat heb je als je het niet meer van recept maakt, maar op routine uit het hoofd. Maar het smaakte uitstekend.)

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.