De moestuin in juli

Wat kunnen en moeten we doen in juli? Genieten! Een beetje wieden, tomaten dieven, in de luie stoel liggen en een boek lezen. En misschien nog wat zaaien en uitplanten.

Duiven

De houtduiven zijn terug. Minstens vijf, misschien wel meer, jaren geleden sloopten ze alle koolplanten in de tuin. We waren zo gefrustreerd en boos dat we ze wel konden schieten. Onze schoonzoon schonk ons subiet een luchtbuks, die hij weer van zijn opa had gekregen. Bij de oudste wapenhandel van Nederland kochten we toentertijd wat puntige kogeltjes. De houtduiven begrepen dat we serieus waren en vertrokken. Er is geen schot gelost. Het doosje met kogeltjes is nog steeds dicht. Nog….

Duiven landen bovenop de koolplant en slaan toe. Ook bij jonge plantjes. Grmbl.

Hitte

Het is natuurlijk flink oogsten: aardbeien en frambozen en de eerste blauwe bessen. Maar ook sla, erwten, peultjes, tuinbonen, snijbiet, courgettes en wat al niet meer. Hoogtijdagen voor de moestuiner.
De hitte is dan wel lastig. Enerzijds kan de grond gewoon te heet worden en worden zaden “gekookt”, dat hebben we zelf al meer dan eens ervaren. Anderzijds speelt droogte parten.

Zaaien en uitplanten

We zaaien in het vroege voorjaar altijd een slamengsel. Eigenlijk is dat een mix van allerlei Aziatische goenten, zoals mizuna, komatsuna, tatsoi, bladmosterd, rucola en ook wat bladchicorei en echte sla.
Kiemt snel en gebruik het als snijsla. Nu ook zaaien, als de ‘echte’ sla zo’n beetje op is.

Knolraapjes voor herfstrapenzaaien, buiten, ter plekke medio-eind
Boerenkool en andere kolenuitplantenbegin-medio
Purple sprouting broccolizaaien, buiten, ter plekke medio-eind
Radijs en dan m.n. de groterezaaien, buiten, ter plekke eind
Rucola en dat geldt ook korianderzaaien, buiten, ter plekke elk moment
Spinaziezaaien, buiten, ter plekke eind
Venkelzaaien, buiten ter plekke of in pluggen/potjeseind
Sla en stengelsla, koolrabi,
boerenkool, andijvie, groene kool,
radicchio, groenlof,
Nieuw-Zeelandse spinazie
uitplantenelk moment

Snoeien

Als je appelbomen hebt, kan je zomersnoei toepassen. Het remt de groei van de boom, zorgt voor een mooiere oogst omdat er meer licht in de boomkruin valt, bevordert het aanmaken van bloemknoppen voor volgend jaar en in deze tijd van het jaar helen de snoeiwonden snel.

Aardbeien snijden
Als de oogst is geweest wil men de aardbeienplant vlak boven de grond afsnijden of snoeien. De plant loopt dan weer fris en fruitig uit. Zo blijft ze hanteerbaar en maakt niet meteen uitlopers.

Zo had de palmkool / cavolo nero er ook dit jaar bij kunnen staan, als de duiven….. grrrr

Plaats een reactie