Zeer smakelijke en ook eenvoudig te maken salade van zoete aardappel en peultjes. De oorsprong zou Zimbabwe zijn.
- 750 gr bataten (zie tekst)
- 400 gr peultjes
- 1 ui fijn gesnipperd
- 1 stengel bleekselderij fijn gesnipperd
- 1 eetl echte platte peterselie fijngehakt/gesneden
- ½ Spaanse (rode) peper fijn gehakt (zaden wegdoen)
- 3 eetl citroensap
- snuf zout
- 9 eetl goede olijfolie extra vierge
-
Borstel de bataten schoon onder koud stromend water. Kook ze gaar in 15-20 minuten. Laat ze iets afkoelen en trek de schillen eraf. Snijd ze in kleine blokjes.
-
Maak de peultjes schoon en blancheer ze in kokend water (hooguit een minuut). In een vergiet kieperen en onder koud stromend water laten afkoelen. Goed uit laten lekken.
-
Meng de peper- en de uisnippers met het citroensap, peterselie, selderij, een snufje zout en de olie.
-
Schep de bataat en de peultjes door de dressing.
We hebben dit recept in 2008 op de site geplaatst. In het oorspronkelijke recept staat nog een theelepel honing. Dat hebben we in 2019 niet gedaan. En misschien is het dan nog lekkerder.
22 juni 2008
Bij de familie bbq. Bijzonder smakelijk en qua kleur sowieso een succes!
20 juni 2019
Tempus foetsie. Elf jaar geleden voor het eerst en laatst gemaakt?
Peultjes zijn er nu volop, de bataten hebben we gekocht. Niet goed volgens het dictaat van de food miles, maar ja….
We telen dit jaar zelf twee rassen zoete aardappel voor Yacobat: Orleans en Indosweet. Pas in het najaar zijn de knollen te oogsten.
Vanavond geen familie-bbq, maar goede vrienden. We zijn met zijn achten. Pieternel helpt bij het koken en maakt deze salade. Zij vond het toevoegen van honing onzin en gelijk heeft ze. Het was erg lekker. Erbij aten we een stuk varkensbout (ham) die op de bbq had gelegen. Goede combi. Wat duindoornsaus over het vlees….. jummie.