Ottolenghi The Cookbook

Een Palestijn en een Jood openen in juli 2002 een traiteurszaak in de Londonse wijk Notting Hill. In 2008 hebben ze vier vestigingen en verschijnt hun kookboek. Een opmerkelijk kookboek.

Keukenkneus

In het voorwoord leggen Sami Tamimi en Yotam Otolenghi uit hoe het zo is gekomen. Ze gaan ook in op hun design. De winkels zijn wit en strak, net als het kookboek. De gerechten steken daar puntgaaf bij af. Het oog wil ook wat.

Na heel wat bladzijden onmiskenbaar sympathie opwekkende “onze filosofie”-geleuter, besteden ze vier bladzijden aan de goede ingrediënten die ze gebruiken. Hierdoor kookt een keukenkneus al beduidend beter.

Aparte recepten

Het echt leuke aan dit boek, zijn de nogal aparte recepten.

Innoverend, zou je zeggen, als het om techniek zou gaan.

Het boek is in vier secties opgedeeld:
1)    Groenten, peulvruchten en granen
2)    Vlees en vis
3)    Bakkerij en pattisserie
4)    Provisiekast (mayonaise, jam, ingelegde citroenen,degen, enz.)

We pikken er een paar uit. Op onze website staat al de salade van rode rijst en quinoa. Maar wat dacht u van: salade van radijs en tuinbonen? Komkommer met sesamzaad?

Sperziebonen, peultjes met hazelnoten en sinaasappel. Purple sprouting broccoli (hier is geen Nederlandse naam voor) met haverwortel. Of butternut squash met aubergine en granaatappel. (Zie minpunten.)
Of geroosterde aardperen en aardappels met citroen en salie. Dat gaan we in de winter eens proberen.
Nieuwe aardappels met mierikswortel en zuring. Zoetzure knolselderij en koolraap.

U ziet het. De verleiding is groot elk gerecht te noemen. Nou, nog eentje dan: sardines gevuld met bulgur, krenten en pistachenoten. Of de taart van aardperen met snijbiet. (Zie minpunten.)

Minpunt

Niet alleen maar halleluja. Er moet natuurlijk ook even worden gezeurd. Een aantal gerechten is namelijk voor de seizoenseter lastig te maken. Zo zijn aardperen er van einde jaar tot einde winter. Maar dan is er nog geen snijbiet. Of de butternut squash met aubergine. Tja, je kunt die pompoen erg lang bewaren. Duidelijk is dat ze de voordelen, die de bevoorrading van een grote stad als London met zich meebrengt, optimaal benutten. Maar qua food miles kan menig gerecht niet door de beugel.

Niettemin: gaaf boek! Een van de beste van de laatste tijd. Kosten: £ 16.25 = € 20,40. Het is niet in het Nederlands. Als u het bij Amazon.co.uk besteld, heeft u het binnen een paar dagen in huis. Wel wat verzendkosten erbij. Maar welk kookboek koop je nog in Nederland voor pakweg € 27,00 ?

Links

Ottolenghi

Plaats een reactie