Irish Soda Bread

250 gr witte bloem; 250 gr volkorenbloem; 1 theel grof zeezout; 1 theel natriumbicarbonaat c.q. dubbelkoolzure soda (baking soda

); 450 ml karnemelk

Verhit de oven op 200o Celsius.
Neem een kom en doe het volkorenmeel er in. Zeef de witte bloem erboven en meng met het zout en het bicarbonaat.
Maak een bergje en een kuil in het midden en giet het overgrote deel van het karnemelk erin. Meng met een metalen lepel.
Het deeg moet plakkerig, maar niet te nat zijn. Als het te droog en korrelig is: meer karnemelk erbij. Als het te nat is, wat meer (witte) bloem erdoor doen. Het belangrijkste is dat het deeg goed gemengd is.
Bij twijfel: kies een natter deeg, want te droog deeg betekent een brood dat uit elkaar valt.


Irish soda bread
Irish soda bread

Als het deeg gemaakt is, een oppervlak met bloem bestrooien en ook de handen met bloem bestuiven.
Pak het deeg en maak er een gelijkvormige “klomp” van. Breng het over op een met bloem bestoven bakplaat en plet het tot ca. 5 cm hoogte. Een min of meer ronde deegschijf. Bestuif nog wat extra met bloem.
Snijd de schijf deeg kruislings in, zo ongeveer half, dus 2½ cm diep.
Bak ongeveer een half uur in de oven en als u een echte korst wenst: nog een vijf tot tien minuten langer.

Laat op een rek afkoelen.


20 juni 2009
Familiebarbecue.  Dat wil zeggen: geen enkele barbecue aan gehad, wel groot vuur gemaakt en boven open vuur gekookt (ratatouille) en vis gegrild. Eline maakte dit brood (in een gewone oven). Uit het boek dat ik een week tevoren van Anne cadeau kreeg. Het boek is gebaseerd op de geweldige – inmiddels afgelopen, maar in de zomer 2009 vervolgde – BBC-serie What to eat now? Seizoensvoer. (Klik hier voor de fanwebsite.) Het eerste boek betreft de herfst. Tja, en dan maak je zo vlak voor de zomer begint, alleen maar het brood.

8 mei 2016
Dochter Eline stuurt twee foto’s. Ze maakt dit brood dus heel regelmatig en miste de foto’s op de website. Okay, dus die staan er nu. Dank, Eline! De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we het zelf misschien twee of drie keer hebben gemaakt. Maar wie weet binnenkort weer eens.

OPMERKINGEN
1)   De auteur (Valentine Warner) raadt aan direct een stuk warm brood met roomboter te proeven.
2)   Het brood blijft enkele dagen goed, wordt steviger en is ook geschikt voor croutons.
3)   Eline heeft het 21 juni, thuis, nog een keer gemaakt en schrijft: “Ik heb gisteravond nog een keer dat brood gebakken, en mijn bevindingen zijn als het volgt: Er moet 400 ml karnemelk in i.p.v. 450 ml en het brood moet 45 minuten bakken i.p.v. 30 minuten op 200o C.

1 gedachte over “Irish Soda Bread”

  1. Een tip, je kan de karnemelk ook vervangen voor melk met een eetlepel citroensap erdoor, als je geen karnemelk drinkt.
    Dat heb ik geleerd dankzij recepten voor muffins.

    Beantwoorden

Plaats een reactie