Kastanjetaart

Crostata ai marroni

bron: La Cucina Italiana (winter 2008/2009)
(Voor 12 personen:) Korstdeeg: 250 gr bloem; 150 gr boter; 100 gr suiker; 80 gr hazelnoten, fijngemalen; 2 eidooiers; zout; Vulling: 250 gr gepelde kastanjes; 200 gr melk; 80 gr poedersuiker; 60 gr boter; 50 gr amandelmeel (of zeer fijn gemalen amandelsnippers); 3 eidooiers; 1 vanillestokje; 1 peer; zout

Nodig: een bakvorm van zo'n 23 cm diameter.

Korstdeeg

In een kom de bloem en de boter met de vingers fijnwrijven, zodat er een berg korrels – kleine klontjes – ontstaat. (Handig is om de boter in snippers op de bloem te laten vallen en daarna te gaan wrijven.) Kneed vervolgens de eierdooiers, de suiker, een beetje zout en de gemalen hazelnoten erdoor. Maak een mooie bal en wikkel deze in folie. Leg minstens een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180o C.

Vulling

Doe 200 ml melk en 200 ml water in een pan. Doe de kastanjes erin, het vanillestokje – in de lengte doorgesneden, het merg met de achterkant van een mes eruit geschraapt en ook in de pan doen -, en wederom een beetje zout. Kook zo'n 20 minuten.
Laat afkoelen en pureer het met een staafmixer. Klop de 3 eierdooiers erdoor alsook de amandelmeel en 60 gr van de poedersuiker.

Rol het deeg uit tot een plak en bekleed de bakvorm. Schenk de kastanjevulling er in. Bak gedurende 50 minuten in de oven.

Snijd een peer in dunne plakjes. (Een mandoline biedt uitkomst.) Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi ze met 10 gr poedersuiker en zet ze in de oven op de hoogste temperatuur om te drogen.

Haal de taart uit de oven. Garneer met de plakjes gedroogde peer en bestuif met de rest van de poedersuiker.

9 december 2008
Dit recept intrigeerde mij. Tamtukkels vind ik lekker. Maar er een taart van maken…. boeiend!
Enfin, de bovenstaande foto is overgenomen uit het tijdschrift. In mijn luiigheid had ik de bakvorm niet van tevoren ingevet en met bloem bestoven. Ik dacht: een Tefal-vorm, eens zien of het ècht wel anti-kleef is. Dom. Dom. Dom.
De taart zag er mooi uit. Misschien wel mooier dan op de foto. Hij was wel uit de vorm te krijgen, maar de helft bleef in grove flarden aan de bodem plakken. Een rotzooitje dus. Tefal. Hmm.
Er waren wel vier mooie punten te reconstrueren. Laten we het resultaat als volgt duiden: voor Marijke hoeft het niet meer – "Tamme kastanjes hebben zo'n weeïge smaak."- , Thomas vond het lekker, Mirte ook "maar wel erg machtig". En ik denk: Leuke onorthodoxe taart, als dessert in kleine punten met een frisse halve peer erbij.

OPMERKINGEN
1.    Het is een machtige taart. Het recept is voor 8 personen, volgens La Cucina Italiana. Ik heb dit in 12 personen gewijzigd. Of misschien wel meer. Een dun puntje zal heel lekker smaken met een goed gekoelde in witte wijn gekookte (halve) peer.
2.    Ik heb geen poedersuiker maar rietsuiker door de vulling gedaan.
3.    Mijn baktijd – gasoven, stand 3 – is 40 minuten langer, dus wel anderhalf uur.
4.    Ik heb geen peer gedroogd en er geen poedersuiker over gedaan.
5.    Door toepassing van het amandelmeel krijgt de vulling het karakter van amandelspijs. Of misschien is het dat ook wel. Amandelspijs die smaakt naar tamme kastanjes. (En dat is misschien de belangrijkste reden waarom Marijke het niet zo lekker vindt.)

Plaats een reactie